Kommentar

Stortingsrepresentanter gir seg ikke med DNS-blokkering, vil ha redusert tapsgrense

Hva er det Grunde Almeland, stortingsrepresentant for Venstre, og Tage Pettersen, stortingsrepresentant for Høyre, holder på med? Disse politikerne og partiene de representerer, bør være i opposisjon til formyndere.

Det er veldig lite sjarmerende når stortingspartiene er enige om det meste, når enigheten er så stor at det er umulig å skille partiene fra hverandre. Ikke en gang politikerne bør ønske full enighet mellom partiene.

Grunde Almeland (V), Hege Bae Nyholt (R), Irene Ojala (PF), Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Tage Pettersen (H), Turid Kristensen (H) og Une Bastholm (MDG) har gått sammen om en et representantforslag for en strengere spillpolitikk. Forslaget har riktig nok navnet Representantforslag om en forsterket politikk for å forhindre spilleavhengighet, men forslaget inneholder ytterligere innstramninger på et politikkområde som allerede er for restriktivt. Fordelen med forslaget er at rommet for aktørene i det uregulerte nasjonale markedet blir større, dersom forslaget blir en del av den norske spillpolitikken.

Grunde Almeland fra Venstre og Tage Pettersen/ Turid Kristensen fra Høyre, bør være for å liberalisere politikken; men går hånd i hånd med Kristelig Folkeparti, Pasientfokus og Rødt. Det bør blinke en lampe når ikke-sosialistiske politikere er enige med Rødt i spillpolitikken.

Basert på tall fra befolkningsundersøkelser de siste årene, er det en markant nedgang i antallet mennesker med spilleproblemer, noe stortingsrepresentantene har skrevet i bakgrunnen for forslaget.

Oppmerksomheten om problematisk adferd er trolig årsaken nedgangen. De politiske vedtatte tiltakene er det få spillere som merker i det daglige.

Representantene bak forslaget, ønsker at Stortinget skal be regjeringen vurdere om dagens tapsgrenser for pengespill er satt for høyt, og om man bør innføre en samlet tapsgrense for alle registrerte spill som enerettsaktørene og andre relevante aktører tilbyr.

Tapsgrensen hos Norsk Tipping og Rikstoto er 20 000 kroner per måned. Hvis du tjener to millioner kroner i året og har spill som en hobby, er tapsgrensen lav satt opp mot mye annet borgere bruker penger på. Spillere blir tvunget til å oppsøke aktørene i det uregulerte markedet, spillsider som i 2025 blir blokkert.

Representantene ønsker også at Stortinget skal be regjeringen sørge for mer kunnskap om bruk av sosiale medier til reklame og markedsføring av pengespill, for å vurdere tiltak mot uheldig påvirkning i slike kanaler. Spillpolitikken er ett av områdene der man ser at forbud avler forbud. Hvor skal dette ende, har ytringsfriheten null verdi?

Almeland, Nyholt, Ojala, Ropstad, Pettersen, Kristensen og Bastholm, er ikke fornøyde med kun ytterligere restriksjoner på sportspill og casino. Også dataspill er satt under lupen. Representantene ønsker at Stortinget skal be regjeringen fremme forslag om å innføre et regelverk for, og eventuelt vurdere et forbud mot, lotterimekanismer (lootbokser) i dataspill i Norge, samt vurdere forbud mot bruk av virtuell valuta og skins i dataspill.

Deler av representantforslaget kan få flertall på Stortinget. Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet består av formyndere, politikere som misliker at mennesker tar egne valg.

Hvis spill er et samfunnsproblem……

Hvis spill er et stort samfunnsproblem, hvorfor fremmer ikke partiene forslag om ny spillpolitikk basert på lisenser slik Sverige og Danmark har utformet politikken? Med lisenser kan Stortinget regulere en enorm del av markedet, samtidig som det kommer penger inn til mer eller mindre gode formål. Det er politikken de utenlandske spillselskapene etterspør.

Strenge vilkår i lisensene vil medføre et uregulert nasjonalt marked, men trolig et mindre marked enn i dag ettersom pengespillselskapene etterlyser reguleringer gjennom politiske vedtak.

Å bry seg med dataspill, er kun illiberalt. Politikere bør bruke tiden på andre ting!

Lager en ny industri

Representantforslaget tar også opp behandlingstilbud for spilleavhengige. Gjennom dagens støtteordninger, kan man registrere at politikerne har laget en ny industri for aktører som skal ivareta problemspillerne. Å være motstander av behandlingstilbud er vanskelig, selv om det er skattefinansiert, men Stortinget bør få advarsler om at aktører ser sitt snitt til stor profitt fordi politikere for enhver pris skal ivareta problemspillere og spilleavhengige.

Å spille bort for mye penger er idiotisk, men ta ansvar for egne handlinger!

Mest lest

Arrangementer