Magasin

Er Unge Venstre på vei fra det liberale til det nasjonalistiske?

Søndag morgen på et landsmøte. Salen er nesten tom et kvarter før møtet skal begynne. Noen snakker om at de ikke var i seng før kl. 3. Et landsmøte slik det skal være! Det er ikke bare et politisk verksted, men også en fest for de aktive i et ungdomsparti. Jeg benyttet anledningen til å ta en prat med den nyvalgte lederen.

Omar Svendsen-Yagci tar seg en kaffekopp søndag morgen.

Senterpartiet er min hovedfiende

– Hva er forskjellen på deg og Ane Breivik?

Det er ikke så store forskjeller. Ane er dyktig og har gjort en utrolig innsats for Unge Venstre. Vi hadde ikke vært det samme uten henne.

– Hva vil du endre?

Vi skal være den tydeligste ungdomsorganisasjonen, og uredde. Vi må prioritere hva som er viktigst. Det er ikke ferger eller oppløsning av fylkeskommunen.

– Hva er viktigst?

Klimasaken er viktig. En friere skole er viktig. Skoleelever bør bestemme mest mulig over egen skolehverdag. Vi må tillate at folk er ulike. Det viktigste er kanskje at Ukraina vinner krigen. Det er også vår kamp. Og så er rusreformen selvsagt viktig.

– Høres ikke ut som om du liker Senterpartiet?

Senterpartiet er min hovedfiende. De vil gjøre de billigere å forurense, er forferdelige på rus og verst når det gjelder internasjonalt samarbeid.

Ikke lenger tilhenger av retten til å flytte mellom land

Da møtet begynte, var salen var fylt opp av unge mennesker klare for politisk debatt. Slik det skal være på et landsmøte. Første sak var å behandle de delene av politisk plattform som var utsatt fra gårsdagens møte. Først ute var behandlingen av «Kapittel 9: Asyl, innvandring og integrering».

Hans Jacob Huun Thomsen tok ordet og begrunnet hvorfor brødteksten var endret. Hans syn kan oppsummeres i begrunnelsen til forslag «Det er hodeløst naivt og moralsk tvilsomt å støtte fri innvandring.». Han syntes ikke en gang det var et godt prinsipp.

Ingen debatt fulgte, og det innstilte forslaget ble vedtatt med enormt flertall litt senere.

Her er det som ble fjernet fra programmet:

Her er det som ble vedtatt i stedet:

I stedet for å gi mennesker – i prinsippet i det minste – like muligheter ut fra hvor de er født, så har Unge Venstre nå muret inne folk i nasjonen. Målet er ikke at mennesker skal kunne flytte for å få et bedre liv, men at staten skal ha kontroll over hvor mennesker bor. Sminket med litt mer statlig mottak av flyktninger enn det Fremskrittspartiet ønsker.

Dette er ikke en detalj, men en fundamental retning vekk fra et individualistisk utgangspunkt i retning av kollektivistisk nasjonalisme. Unge Venstre har selvsagt fortsatt ganske mange liberale synspunktet i sin politiske plattform, men utviklingen er på vei vekk fra det liberale.

Svaret på spørsmålet i tittelen på denne artikkelen er nok heldigvis fortsatt nei, men hvis jeg tar feil, var det kanskje her the slippery slope startet.

Forsvar er viktig for Unge Venstre

For et par år siden ble Unge Venstre tilhenger av verneplikt, til tross for motstand fra de som forstår hvilket inngrep verneplikten er i unge menneskers liv. Den debatten virker å være parkert. Det var ingen forslag om å fjerne verneplikten, kun noen forslag om motivasjonen til dem som avtjener førstegangstjeneste.

Dette er forresten et godt eksempel på at når folk blir redde for fremtiden, så bytter de ut frihet med trygghet. De bytter ut det liberale med det konservative.

Unge Venstre er derimot bunnsolide når det gjelder å forsvare land som Ukraina og Taiwan. De vedtok følgende når det gjelder Taiwan: «Støtte Taiwans rett til selvstyre, og anerkjenne Taiwan som en selvstendig stat dersom de ønsker det.»

De vedtok disse to punktene om Ukraina:

  • Støtte Ukrainas medlemskap i EU, og at Norge skal hjelpe Ukraina inn i Nato som en troverdig sikkerhetsgaranti
  • Nytt kulepunkt: «Støtte Ukrainas frihetskamp, og kraftig øke den militære og humanitære bistanden.

Og for øvrig er støtten til norsk medlemskap i EU massiv i Unge Venstre. Det samme er støtten til frihandel.

Fortsatt årlig landsmøte

Sentralstyret og landsstyret hadde foreslått å endre vedtektene til Unge Venstre slik at det ble mulig å kun ha landsmøte annethvert år. Det er helt sikkert et godt forslag, men jeg var likevel på forhånd skeptisk til om det ville bli vedtatt.

Vedtektsforslag krever nemlig 2/3 aktiv stemmegivning, og gode forslag blir ofte ikke vedtatt. Jeg har tidligere skrevet om hvordan FpU i 2022 endelig fikk byttet ut formann med leder. Det er alltid noen kverulanter på et landsmøte som stemmer imot nesten uansett. Så er det de som som er opptatt av hvorvidt endringen gir mer makt til sentralmakten på bekostning av sitt fylkeslag og seg selv. Til sist er det alle de som synes det er koselig å møtes årlig, og ikke bryr seg så mye om hvorvidt det er bra for Unge Venstre eller ikke. Forslaget ble nesten vedtatt, men det manglet noen få stemmer.

Dette var det siste jeg fikk med meg fra landsmøtet for denne gang. Vedtaket betyr at jeg vil skrive om et nytt landsmøte allerede til neste år.

En av tradisjonene på landsmøtene i Unge Venstre er at det sitter noen bakerst og strikker.

Se vår side med samling med stoff om Unge Venstre

Mest lest

Arrangementer