Magasin

Unge Venstres politiske plattform

Unge Venstre endrer sin politiske plattform annethvert år. I år var det omtrent 500 endringsforslag. Mange av dem var til kapittel 1.

Kjernekraft er viktig for Unge Venstre

Debatten om kjernekraft i Unge Venstre handler ikke lenger om man ønsker det. Diskusjonen går på om staten skal bidra eller om alt skal være privat. Begge de to lederkandidatene argumenterte for forslaget om «Stille seg positive til kjernekraft globalt og stimulere til utbygging av norsk kjernekraft på sikt.». Avtroppende leder og påtroppende 1. nestleder argumenterte mot. Det ble vedtatt med knapt flertall. Samtidig ble det også følgende vedtatt «Introdusere et nytt regulatorisk rammeverk for atomsikkerhet og kjernekraft i Norge, med sikte på å åpne for kommersiell drift av kjernekraft.»

Debatten handlet mye om økonomiske realisme versus ja til det meste. Halvor Dølmo var representativ for det første synet. I Unge Venstre er man ikke kritisk til kjernekraft fordi man tror det er farlig, men fordi det er dyrt.

For øvrig ble det vedtatt både liberale og mindre liberale ting. Unge Venstre sa et klart nei til forslaget om å bygge Nord-Norge-banen. Punktet om å forby energikrevende utvinning av kryptovaluta, ble fjernet. På den andre siden vedtok avgift på fast fashion og forbud mot reklame for det. Det ble også et knapt flertall for kjøttavgift. Det var lite populært hos enkelte.

Vil beholde sommerferien og fjerne fraværsgrensa

Det var en heftig diskusjon om fraværsgrensa. Peter Haga Flesvig pekte på de stupende Pisaresultatetene, og at målet måtte være så lite fravær som mulig. Magnus Gilje mente derimot at elevene ble rammet av fraværsgrensa. Det samme gjorde Matilde Tørudbakken Slettan som var mot en rigid fraværsgrense. Det ble solid flertall for å avskaffe fraværsgrensen, men med følgende tillegg: «Ved 10 % udokumentert fravær i et fag plikter skolen å innkalle til en rådgivingssamtale med eleven om fraværet og eventuelle tiltak.»

Følgende forslag skapte debatt: «Innføre prøveordninger hvor man korter ned sommerferien og fordeler de resterende ferieukene jevnt over skoleåret.»

Josefine Rygh var en av flere som støtet forslaget. Hun pekte på at det var et stort læringstap om sommeren, og trodde mange heller ville ha en lengre juleferie. Dessuten kjedet hun seg, i likhet med mange andre, i sommerferien. Argumentene om at elevene ikke ville like kortere sommerferie, slo imidlertid bedre an, og forlaget ble ikke vedtatt.

Unge Venstre ønsker nå valgfag fra 5. klasse, men forslag om å omgjøre kunst og håndverk, mat og helse, og musikk til valgfag på ungdomsskolen, ble ikke vedtatt. Det ble heller ikke et flertall for at «Unge Venstre skal jobbe mot nedlegging av videregående skoler i distriktet.»

Ungdomspartiet vil ha et mobilforbud i barneskolen. Forslaget om akademisk boikott av Israel fikk bare et titalls stemmer, selv om landet ble kalt en apartheidstat og beskyldt for folkemord.

Selv om enkelte ville beholde samfunnsfag, ble følgende vedtatt for videregående skoler: «Fjerne alle fellesfag utenom matte, norsk og engelsk. Istedenfor skal man ha mer praktisk undervisning og valgfag som er relevant for det yrkesfagprogrammet eleven går.»

Det ble med 53 mot 44 stemmer vedtatt å beholde gymkarakteren.

Demokrati, sex og kulturelt mangfold

Debatten om demokrati og rettsstat startet med noen sukk om at det ville være dumt å foreslå å endre den seksuelle lavalderen til 15 år. Thyra Håkonsdatter lurte på hva landsstyret gikk på som innstilte på dette. Avtroppende leder forsvarte dette med at det var foreslått av straffelovrådet og at det ville harmonisere med våre naboland Sverige og Danmark som har 15 år som grense. Forslaget ble nedstemt med stort flertall. Jeg snakket med flere etterpå som ikke ville støtte det på grunn av signaleffekten.

Det er neppe tilfeldig at Ane Breivik tok ordet og støttet det selv om det var kontroversielt. Jeg har vært på flere landsmøter i Unge Venstre, og hun har gjennomgående vært forbilledlig til å støtte ting hun mener, selv om det er har vært upopulært.

Det er alltid diskusjon om fylkeskommunen. Unge Venstre vil fortsatt legge den ned. Følgende forslag ble i tillegg vedtatt: «Gjennomføre en storstilt kommunereform der kommunene blir større og får flere oppgaver. Ingen kommuner bør ha mindre enn 15 000 innbyggere» Det ble advart motforslaget fra Marika Jensen fra Finnmark, men det hadde massiv støtte fra folk fra større fylker.

Unge Venstre er opptatt av personvern, og følgende ble vedtatt: «Ikke innføre bankID-verifisering eller lignende for sosiale medier, av hensyn til ytringsfriheten og informasjonsfriheten». Jason Al-saqqa oppsummerte det enkelt.

– Unge Venstre er personvernpartiet.

Det ble en forbedring i synet på likestilling da et punkt om at kvotering kan være nødvendig, ble endret til at det bør begrenses «av hensyn til prinsippet om like muligheter for alle». Det var lite støtte for et forslag om å utrede et forbud hijab i barnehage og grunnskole. Ønske om religiøs frihet veide tungt.

Skal delt bosted være normen ved skilsmisse? Et forslag om dette falt. Hans Jacob Huun Thomsen oppsummerte nok flertallet syn da han sa:

– Barnas beste skal være i fokus, ikke delt bosted.

Selma Lyng argumenterte for at Unge Venstre ikke bør «avskaffe separasjonsperioden ved endt ekteskap». Hun mente det ville føre til mange flere skilsmisser, et syn blant annet Iver Flyum-Bjørlo delte og fryktet. Brage Kåsa Skarstein derimot synes ikke det var noen grunn til at staten skulle holde innbyggere sammen. Cora Peterson påpekte hvor viktig umiddelbar skilsmisse kan være spesielt for dem som opplever partnervold.

Formueskatt eller arveavgift – og litt nerding?

Økonomidelen av programmet ble innledet av Tejn Rolland som ville beholde formueskatten. Han mente det ikke var noe forskningsmessig grunnlag for å hevde at den rammet næringslivet. Dette skapte stor debatt der mange deltok. Det ble advart om at dette ville ramme næringslivet kraftig, blant annet fra Håkon Ryvarden Hübert, Magnus Rabben Weissmann, Anna Rygh og Iver Flyum-Bjørlo. Sistnevnte hadde et eget forslag. Etter flere voteringer ble hans forslag (Forslag F313) om å «Fjerne formueskatten på arbeidande kapital, og finansiere det ved å blant anna innføre arveavgift og moderat auke selskapsskatten.» satt opp mot «Innføre arveavgift og bruke provenyet til å senke formuesskatten, primært gjennom å øke bunnfradraget.» (Forslag F314B).

Voteringer på landsmøte skjer slik at ordstyrerne vurderer om det er klart flertall når delegatene rekker opp stemmekortene. Hvis det er jevnt, så telles det grundig. Det hender at noen ber om telling, selv om ordstyrerne tolker resultatet i den ene retningen. En slik måte å gjøre det på er helt normal og effektiv, men stiller krav til ordstyrernes evne til å tolke antall stemmer korrekt.

Jeg satt midt på bakerst, med god oversikt, og fulgte med på antall stemmer. Av og til synes jeg ordstyrerne er upresise. I denne voteringen, var det nok verre enn som så. Fra mitt ståsted, så det ut som flertall for forslag 313. Det var i hvert fall veldig jevnt slik at det burde vært en nøyaktig opptelling. Ordstyrerne utropte imidlertid raskt 314B som vedtatt, uten at noen protesterte. Det var merkelig, spesielt siden debatten hadde vært så hard om saken.

Utover dette var det lite debatt om økonomi. Det var imidlertid flere gledelige endringer. «Vi ønsker ikke å økte det totale skattetrykket…» ble endret til «Vi ønsker å senke det totale skattetrykket…». «Gi kommunene full frihet til å bestemme skjenketider» ble endret til «Gi næringslivet frihet til å bestemme skjenketider selv.»

Og for øvrig mente Ådne Wilberg at han representerte den gyldne, liberale middelveien mellom kommunister og anarkokapitalister.

Hvalfangst, foreldrepermisjon og abort

Unge Venstre er dyrevenner. De vedtok både å forby hvalfangst og «ihjelslåing av grisunger», selv om det ble debatt om begge deler. De vedtok også å videreføre dagens tredelte foreldrepermisjon i stedet for å todele den med lik permisjon for begge foreldre.

Unge Venstre vil innføre regler for plassering av spesielt usunn mat i butikken, men sa nei til «gratis bind og tamponger for alle». Den store debatten i denne delen av programmet handlet om abort. I Unge Venstre er den imidlertid annerledes enn andre plasser. Striden gikk på om man skulle ha selvbestemt abort frem til 18 uker eller til 22 uker. Noen ville ha nemnd fra uke 18 til 22.

Her var det et skille mellom de to lederkandidatene. Huun Thomsen ville ha 18 uker, mens Svendsen-Yagci ville ha 22 uker. Det er typisk Unge Venstre at lederkandidater ikke skygger unna kontroversielle temaer en time eller to før det skal være valg. Det er en styrke for ungdomspartiet.

Emma Strandbakke mente at dette ville være å ta stilling til en rekke etiske og medisinske dilemmaer og ville ha 18 uker. Både hun og Selma Lyng mente at nemden fungerer som en støtte til kvinner som vurderer abort. Benedikte Møller-Stray mente nemnder var belastende og ydmykende og var tilhenger av selvbestemt abort. Også Thea Moen Flølo støttet 22 uker og oppsummerte det slik.

– Kvinners rett til å bestemme over eget liv skal være reell, også når det er vanskelig og komplekst. Vi må sette individets rettigheter høyere enn politiske kompromisser.

Voteringen var såpass jevn at det ble foretatt opptelling. 22 uker ble vedtatt med 56 mot 41 stemmer.

En lang dag med politikk

Lørdagens landsmøte startet kl. 9 om morgenen. Det var debatt om politisk plattform frem til kl. 18, kun avbrutt av en lunch og noen få mindre pauser. Engasjementet var stort hele veien, men det vare tydelig at folk var slitne på slutten. De rakk ikke å behandle de to siste kapitlene, og de gjenstående 70-talls forslagene må tas søndag morgen.

Før ledervalget

Dagen ble avsluttet med valg, og det forgikk på en gemyttlig måte. Unge Venstre er usedvanlig siviliserte når det gjelder personvalg. I 2023 vant Huun Thomsen kampen for å bli 1. nestleder mot Jens Håkon Birkeland. I år holdt Birkeland støttetale for sin motkandidat fra i fjor.

Mens jeg ruslet hjem, ble lokalet ryddet for landsmøtefesten. Det at klokken stilles tilbake i natt, gir dem en time søvn ekstra. Det var populært.

Se vår side med samling med stoff om Unge Venstre

Mest lest

Arrangementer