Den generelle debatten i Unge Venstre skuffer aldri. De har en ørlite annerledes debattform enn Unge Høyre. Med fratrekk for dem som holdt for mange innlegg, var det omtrent 60 ungdommer på talerstolen i løpet av debatten, og den er som alltid variert.
Temaene er varierte. Mobbetall, Adolf Eichmann, hval, fiske i Oslofjorden, ja og nei til iPad i skolen, turistavgifter, den kulturelle skolesekken, kurs i forsvaret, dyrerettigheter, boligmarkedet, senskader etter koronakommuneøkonomi, russebusser, folkehøyskoler, trehogst i Oslomarka og selvfølgelig seksualundervisning i skolen.
Mye god liberalisme
Liberalistisk tankegods er godt tilstede på landsmøtet. Hein Knudsen maner til kamp for de naturrettslige idealer vi har kjært. Brage Kåsa Skarstein snakker om liberale rettigheter og viktigheten til frihandel. Andreas Gundersen argumenterer økonomisk for bruk av incentiver og utdeling av inntekter fra miljøavgifter direkte til folket istedenfor å inkludere dem i ordinære budsjetter.
Susanne Widme vil legalisere kjøpt av sex og argumenterer godt for dette, både prinsipielt og praktisk. Flere tar opp viktigheten av en liberal narkotikapolitikk, blant annet Jesper Slevigen.
Seriøse og engasjerte innlegg
Mange av innleggene som ikke var helt liberalistiske var likevel solide. Selv om Unge Venstre er for republikk, har partiet enkelte monarkister, Blant annet Even Jacobsen argumenterte for dette synet.
Det er mye personlige historier inkludert. Kanskje for mye, men noe passer inn. Eksempelvis når Hedda Riddervold bruker seg selv som eksempel på en som har dysleksi, noe som ikke blir oppdaget før på videregående skole. Og 13 år gamle Isak Rognlien som bruker at han vil logge seg inn på VG for nyheter som et argument mot regjeringens hårreisende forslag om 15 års aldersgrense for alle steder der man må oppgi personopplysninger.
Det er ingen hemmelighet at Unge Venstre er Palestinavennlige, men de har også rom for nyanser. Magnus Rabben Wessmann holdt for eksempel et saklig og nyansert innlegg om det som skjer i området. Han understreket at Israel har rett til å forsvare seg, men at det må skje innenfor folkeretten.
Det er mange i Unge Venstre som vil kutte i offentlige utgifter, men dette er godt balansert med medlemmer som vil ha mer skattepenger til sine egne kjepphester, for eksempel til teater. Mitt inntrykk var imidlertid at det var mindre av dette enn på tidligere landsmøter.
En debatt full av humor
Petra Engelien slo an tonen med et morsomt innlegg om distriktspolitikk gjennomsyret av referanser av typen «desp etter meg» og «hard to get».
Matias Hoem Bjurbeck fra Møre og Romsdal var engasjert i julebrus og mente at det kun handlet om Oskar Sylte. Det burde uansett ikke drikkes nå. Matheus Jess-Bakken demonstrerte uenigheten i sitt innlegg gjennom skjenke seg litt Hamar julebrus og innta den fra talerstolen.
Sistnevnte tok også sammen med Olav Rom til orde for å gjøre Hamar til ny hovedstad i stedet for Oslo. Reklamen for byen var «interessant»
– Vi har råning med brumundøler.
Det ble selvsagt replikk fra leder i Oslo Unge Venstre Håkon Ryvarden Hübert som spilte en Oslo-sang fra mobilen på talerstolen.
Håkon Ryvarden Hübert inntok også talerstolen som sitt alter ego, Hasjmann. Det resulterte i et engasjert innlegg mot at det er fødselsdatoen som avgjør når man slipper inn i en bar. Han blir 18 år 28. oktober og likte ikke at han måtte vente med alkohol mens andre i samme årgang fikk lov.
– Tenk på all ølen jeg har gått glipp av og alt utenforskapet jeg har opplevd.
Landsmøtet inneholdt en fin blanding av humor og alvor.
Mangfold på slutten
Mangfoldet blir godt illustrert på slutten av debatten. Petter Tennfjord inntar talerstolen i protest mot kjøttforbudet og spiser en pakke spekeskinke, avbrutt av følgende gullkorn:
– Den som sover i et demokrati kan våkne i et diktatur.
Neste innlegg er et saklig og godt innlegg av Tiril Olivia Nyheim Slettingdalen om kvinnesykdommer og kvinnehelse.
En av disse blir ny leder i Unge Venstre
Lørdag blir det kampvotering om ledervervet. I sin tale snakket Hans Jacob Huun Thomsen snakket om islam og integrering og at man ikke måtte gi en gavepakke til ytre høyre gjennom å overse utfordringer..
– Vi i det liberale sentrum må våge å ta opp debatten. Må stå opp for våre ideeer. Vi har vært for forsiktige med å stå opp for ytringsfriheten. Nettopp vi som er opptatt av å ta bedre imot mennesker på flukt, må ta opp problemene.
Omar Svendsen-Yagci snakket om at optimismen stuper og at verden har forandret seg. Om viktigheten av prioriteringer og å innse at forbedringer ikke kommer av seg selv.
– Berlinmuren ble ikke revet av folk som lukket øynene, men som ønsket noe bedre. Vi må vise lederskap der andre mister hodet
Ryktene antyder at det blir jevnt når det gjelder valg av ny leder.
Fredagen ble avsluttet med grønn curry, fravær av alkohol og politisk workshop.