Kommentar

Bør man få noe man ikke betaler for?

VG har i dag en tragisk sak om en mann som ble funnet død. Han hadde bodd lenge uten strøm etter at strømselskapet skrudde av strømmen etter lang tid uten betaling av strømregningen. Ikke hele artikkelen er åpent tilgjengelig, så det er en cliffhanger på slutten som antyder at han hadde hatt penger til å betale. Det går også tydelig frem at mannen hadde fått god tid og mange varsler før strømselskapet kuttet strømmen. La meg oppsummere det viktige politiske poenget.

Selvsagt bør man ikke få en vare man ikke betaler for.

Betaler du ikke strømregningen, bør strømmen kuttes. Betaler du ikke husleia, så bør du kastes ut av boligen.

Alt må nemlig betales. Betales det ikke av deg, så må andre betale det. Det finnes ikke noe gratis her i verden. Alt som produseres krever ressurser som for eksempel tid og penger.

Dersom du ikke aksepterer prinsippet om at man skal betale, så aksepterer du prinsippet om at andre mennesker skal jobbe for deg uten at de får betalt. Det er en hensynsløs måte å bruke andre mennesker på. Det er rett og slett umoralsk.

Dette handler også om incentiver og hva som skaper et godt samfunn. Dersom mennesker slipper unna med å ikke betale, hvorfor kan ikke også flere snike seg unna? Det er jo alltids andre ting man kan bruke pengene på istedenfor å for eksempel betale for bussbilletter. De 8966 kr som jeg betaler i året for å kjøre kollektivt i Oslo, kunne jeg brukt på andre ting. Men skaper man et samfunn der mennesker ikke betaler for seg,. vil man slutte å produsere godene, eller man vil få et overforbruk fordi folk ikke prioriterer sine knappe ressurser. Med «gratis» mat i fine restauranter, vil studenter strømme til, og restaurantene vil forsvinne siden de ikke kan produsere mat uten inntekter. Dette er ikke komplisert. Det er enkel økonomisk forståelse.

Det at det finnes priser og at man betaler for ting man kjøper, gir viktig informasjon til samfunnet om hva som bør produseres.

Hva så med de stakkars menneskene som av en eller annen grunn ikke kan betale for strøm eller husleie? Eller velger å ikke gjøre det! Jeg har to indre stemmer som hvisker noe til meg nå. Den ene sier at disse mennesker må selvsagt må få hjelp, fordi de ikke kan klare seg selv. Den andre sier at mennesker har ansvaret for sitt eget liv, og at det derfor ikke er mitt ansvar.

Begge stemmene har rett. Jeg skal diskutere dette nærmere en annen gang.

Løsningen er uansett ikke å la folk la være å betale regningene uten at det har konsekvenser.

Og for øvrig gikk det 1 år og ni måneder fra strømmen ble skrudd av til mannen døde. Så mannen døde ikke av at strømmen ble skrudd av.

Mest lest

Arrangementer