Kommentar

Jobber med å finne sidene som skal blokkeres

Ingen av de utenlandske spillselskapene bør gjøre store endringer. Tvert imot bør de tilpasse seg det norske markedet, riktig nok uten å bryte åpenbare lover og forskrifter.

Å markedsføre seg i Norge for utenlandske spillselskap, er et klart brudd med det norske regelverket.

I 2025 blir det DNS-blokkering av spillsider i Norge. Når blokkering har trådt i kraft vil brukere av utvalgte nettsteder få opp en melding om at siden ikke er tilgjengelig i Norge. Å gå rundt blokkering er enkelt, og det blir lagt ut maler på ulike nettsider når blokkering er et faktum.

Det er Stortinget som har vedtatt DNS-blokkering, rammene for vedtaket satt av regjeringen Solberg. Lotteritilsynets oppgave er å føre tilsyn med sidene som skal blokkeres, og pålegge internettilbyderne å blokkere disse sidene.

Akkurat nå jobber Lotteritilsynet med å finne ut hvilke sider som skal blokkeres, ifølge en melding lagt ut på tilsynets nettsted.

Veldig mange av de utenlandske spillselskapene har for lengst tatt grep som medfører at selskapene ikke retter seg mot norske kunder. Språk og valuta, har blitt endret hos mange selskap. Istedenfor norsk språk og norske kroner, er engelsk og Euro varianter for nordmenn som ønsker å benytte Norsk Tippings konkurrenter. Det er ikke ulovlig å bruke penger på hygge og underholdning, hos utenlandske aktører.

–Dersom et spillselskap vil trekke seg ut av det norske markedet må de oppfylle flere vilkår. Det er ikke nok å bare endre språk på nettsiden til engelsk. Vi veileder selskaper som vil slutte å tilby pengespill i Norge ulovlig, har Lotteritilsynet skrevet i meldingen på nett.

Vilkårene staten forventer blir oppfylt, er spennende å se i praksis. Selskap med dott-kom-adresse som ikke er i det norske markedet, skal ikke blokkeres!

DNS-blokkering er prinsipielt motbydelig. Det er et grep totalitære regimer benytter. Det er sensur, det krenker ytringsfriheten og det reduserer flyt av informasjon på tvers av landegrenser. Putin kan med troverdighet benytte seg av DNS-blokkering, ikke det norske Stortinget.

Hva blir det neste grepet, vedtatt av Stortinget?

Mest lest

Arrangementer