Debatt

Surpomper som hater hverandre

Boken «Partiet» har fått en del oppmerksomhet, sikkert med forventninger om at den skal være en slags fortsettelse på den populære TV-serien «Makta». Her er det åpenbart både forskjeller og likheter. En åpenbar forskjell er at mottagelsen av boken ikke utgjør den samme hyllesten som den serien ble gjort til gjenstand for.

Kontraster og likheter
«Partiet» og Bibelen levert i samme bokpakke.

Kritikken

Kritikken som har rammet «Partiet» skyldes delvis bruk av anonyme kilder og delvis faktasjekking. Kanskje burde den kommet med samme undertittel som «Makta»: «basert på sannhet, løgn og dårlig hukommelse». Kanskje skyldes den ulike mottagelsen at hendelsen som ble beskrevet i «Makta» ligger noen år tilbake i tide, mens «Partiet» mer eller mindre stanser i nåtiden.

En annen innsigelse er at kjeklingen av folk som hater hverandre er temmelig uinteressant sett i lys av politiske hendelser i det samme tidsrommet.

Disse tingene er ikke overraskende. Folk elsker skandaler, maktoppgjør og å få illustrert at kvinnene og mennene på maktens tinde er like smålige som dem selv – om ikke verre.

Hvis vi forstår hva slags tekst vi har med å gjøre, blir det lettere å like «Partiet». La meg illustrere – som en slags forsynets ironi fikk jeg i samme bokforsendelse både «Partiet» og Pollestads bibeloversettelse (derav illustrasjonsbildet). Begge disse tekstene er slik at jeg ikke tror at de representerer en objektiv sannhet, men de er fortsatt interessante fordi de begge representerer en sannhet for noen.

Hva vi kan lære av «Partiet»

Når du leser «Partiet» mer som en illustrasjon av sladre-kulturen i et parti, er det lettere å se verdien av teksten. Teksten fikk meg til å stille meg spørsmål som:

  • Har politikerne for mye makt?
  • Er valgprosessen som krever en bestemt geografisk representasjon riktig?
  • Ville antikkens demokratiske ordning med å velge politikere ved loddtrekning være bedre?
  • Er maktbasen i et parti som Arbeiderpartiet for totalitær?
  • Er rettigheter bedre enn politikk?

Det er mulig at disse perspektivene ikke er de samme som forfatterne eller deres kilder forsøkte å formidle. Jeg leste i alle fall teksten med interesse.

Mest lest

Arrangementer