Debatt

Horedagen som nasjonal flaggdag

Sexarbeider-aktivist og stand up komiker Kaytlin Bailey opptrådde på Oslo Fringe i år med showet «A whore’s eye view«, som tar for seg 10 000 år med historie fra et sexarbeider-perspektiv. Inspirert av dette foreslår jeg herved å gjøre den internasjonale sexarbeiderdagen, 2. juni, til offisiell flaggdag for å heve sexarbeideres status. Selvsagt også å fjerne sexkjøpsloven og hallikparagrafen.

Norsk flagg.

Kaytlin Bailey er klar på at den norske lovgivningen er til hinder for sexarbeideres sikkerhet på jobb, noe som også fremheves av en rapport fra Amnesty International om den norske lovgivningen. Det er lett å legge til at det ville ha vært bedre for sexarbeidere å ha sykedager og pensjonspoeng enn å operere i en svart økonomi. Bailey fremhevet også arbeidet som Pion gjør for norske sexarbeideres rettigheter.

Sexarbeidere er folk de også

Sexarbeidere har hatt lav status i Norge og mange andre steder. At sexarbeidere er folk som alle andre burde være åpenbart for enhver, og jeg gjengir her bare Kristian Kroghs maleri «Albertine», som illustrasjon på stigmaet knyttet til denne gruppen mennesker.

Albertine i politilegens venteværelse
Christian Krogh: «Albertine i politilegens venteværelse» (1885/7),

Lovgivning

Kart-fremstillingen under er sakset fra Wikipedia og viser ulike juridiske regimer for regulering av handel med seksuelle tjenester. Norge er en del av et regime som dels kalles den nordiske modellen, eller som her: ny-abolisjonisme.

Til tross for at sexarbeid som sådan ikke er kriminalisert, så rammes sexarbeiderne indirekte av forbudet mot sexkjøp og hallik virksomhet.

Prostitusjonslovgivning
Ulike regimer for juridisk regulering av sexhandel.

Nasjonal flaggdag

For å bedre sexarbeidernes situasjon og status kan det innføres en egen flaggdag for sexarbeidere. En slik internasjonalt feiret dag er 2. juni, men alternative anerkjente datoer er 3. mars og 17. desember (se Wikipedia-artikkel).

Ellers er det bare å ta lærdom fra slagordet på en button delt ut etter showet:

Button
Button delt ut på Oslo Fringe av Kaytling Bailey, som fremførte «Whore’s eye view», et stand up show.

Mest lest

Arrangementer