Kommentar

Ikke glem svikene, Rana!

Det er kamp i Rødt; Sofia Rana fremstiller seg som fredskandidaten som vil utkonkurrere Bjørnar Moxnes om plass på stortingslisten. Hun blåser i den røde hundefløyten i et intervju i Klassekampen 3. september med utsagnet «.. medan folk døyr. Og det er ikkje overklassens barn som døyr.».

Moxnes gikk prisverdig inn for å endre Rødts standspunkt, slik at partiet også støtter våpenleveranser til Ukrainas selvforsvarskamp. Men Rana har en annen tilnærming: «Men kor lenge skal krigen halde på? Dette kjem til å ende med fredssamtalar ein eller annan gong,».

Bjørnar Moxnes i 2023. Foto: (CC BY 2.0)

I alle små og store svik i nyere europeisk historie er det tre som peker seg ut. Det første er demokratienes manglende solidaritet med og hjelp til den demokratisk valgte regjeringen i den spanske republikken. De fascistiske diktaturene bistod Franco, mens kommunistdiktaturet i Sovjet bistod regjeringen.

Det andre sviket var det Storbritannia og Frankrike som stod for; gjennom München-avtalen i 1938 sviktet de demokratiet i Tsjekkoslovakia, for å stille Hitlers ambisjoner om land. Det hjalp som kjent ikke. Unnfallenheten og sviket til de vestlige demokratiene overbeviste ham om at det bare var å ture frem. Da de totalitære ideologiske makthaverne i Tyskland og Sovjet inngikk en avtale (Molotov-Ribbentrop-pakten) i august 1933 var det ingenting som kunne stoppe full krig i Europa. For endelig hadde demokratiene skjønt at de måtte oppfylle sine forpliktelser overfor Polen.

Det tredje sviket er av nyere dato: I Srebrenica i Bosnia i 1995 gjorde ikke Europas demokratier nok for å stoppe serberne, og det resulterte i den største massakren på det europeiske kontinentet siden 2. verdenskrig.

Diktatorer og autoritære ledere som ikke møter motstand, vil fortsette med å trakassere naboland, eller rett og slett gå til krig om de regner med at ingen vil gjøre noe. De europeiske demokratienes forsvarslinje er i dag Ukraina. Om Norge og andre demokratier ikke hjelper Ukraina vil det være et svik på linje med de jeg har nevnt over. Chamberlain forhandlet med Hitler i 1938, og EU og USA forhandlet med Milosevic i 1995. Det forhindret ikke erobring, masssakrer og krig.

Under den spanske borgerkrigen kom frivillige fra mange land i Europa for å hjelpe den lovlig valgte regjeringen, også fra Norge. Mange av dem var fra venstresiden. Det var myndighetene i Europas demokratier som sviktet det spanske demokratiet. Nå vil Sofia Rana på Stortinget for at Rødt skal sørge for at Norge gjentar samme type svik; unnlate å hjelpe folket i et europeisk demokrati i å beholde sin frihet og selvstendighet.

Mest lest

Arrangementer