Magasin

Liberale tenkere: Lars Fr. Svendsen – gjør liberalismen lett tilgjengelig

Den niende i Liberalerens kåring av vår tids viktigste liberale tenkere og provokatører er Lars Fr. Svendsen. Han gjør liberalismen lett tilgjengelig, og skriver underholdende.  

Å filosofere over livets videreverdigheter gjør vi alle fra tid til annen. Noen mer enn andre. Hvor kommer vi (menneskeheten) fra? Hva er hensikten med ditt relativt korte liv på jorden? «Havet, døden og kjærligheten» er en klisjé som ofte brukes når man skal vise at man klarer å løfte blikket fra hverdagens trivialiteter. De som vi mistenker at ikke tenker så dype tanker, sier vi forsøker å late som de er opptatt av «krig og fred og politikk og sånn.» Noen går så langt at de ikke bare filosoferer. De blir filosofer.

Lars Fr. Svendsen (f. 1970) er filosof. Ikke er han spesielt gammel, og han har heller ikke skjegg. Derimot er han svært produktiv. Han skriver bøker. Lettfattelige og underholdende. Svendsen er professor ved Universitetet i Bergen, og jobber deltid som filosof i tankesmien Civita.

Lars Fr. H. Svendsen. Foto: CF-Wesenberg / kolonihaven.no

Er du dum eller idiot?

Hans nyeste bok har utkommet i år (2024), og handler om dumhet, idioti og dumme idioter. Hva er det som gjør at noen folk er dummere enn andre? I et intervju med Dagens Perspektiv sa Svendsen det slik: «Det er måten du tar feil på som avgjør hvorvidt du er dum.» Boken er anmeldt både i NRK og Aftenposten, i tillegg til en rekke andre steder.

Filosofi om det meste

Det er slett ikke bare dumhet og idioti Svendsen befatter seg med. Arbeidets filosofi, frihetens filosofi, løgnens filosofi, ensomhetens filosofi, hva ondskap er, hva sannhet er, hva rettferdighet er, og ikke minst hva toleranse er. Han har også skrevet om mote, kunst, dyr, og om frykt.  Bredden i temaene er stor. I tillegg holder han ifølge sin hjemmeside foredrag om en rekke av disse temaene.

Kriteriene for Liberalerens kåring av liberale tenkere og provokatører

Hensikten med Liberalerens kåring er å finne de fremste nålevende liberale tenkere og provokatører. Gjennom bøker, artikler, utredninger og deltagelse i samfunnsdebatten reiser disse personene liberal kritikk av vårt samfunn, og setter liberale dilemmaer og løsninger på vår tids utfordringer under debatt. Det er naturlig at kåringen har basis i vår redaksjonelle linje.

Det er neppe mange som er uenige i at blant tidens store temaer er miljø/klima, migrasjon og mangfold (herunder globalisering og overnasjonalitet), og ulikhet. Det er en del (klassiske) temaer intellektuelle har balet med siden Opplysningstiden, og disse er omtalt i artikkelen der vi ba om innspill til kåringen.

Svendsen viser liberalismens bredde

I 2009 var Svendsen redaktør for en bok med tittelen Liberalisme, utgitt på Universitetsforlaget. Undertittelen var «Politisk frihet fra John Locke til Amartya Sen». Den ble utgitt med støtte fra Civita og Fritt Ord. Hva er så spesielt med akkurat denne boken?

I forordet skriver Svendsen at «Liberalismen kjennetegnes som idétradisjon av en bemerkelsesverdig bredde, og det er notorisk vanskelig å definere «liberalisme», siden uttrykket er brukt til å betegne et stort mangfold av ideer, holdninger og praksiser i ulike samfunn. Alt dette har fått svært ulike begrunnelser fra naturrett til utilitarisme og verdipluralisme. I den grad vi kan snakke om liberalismen som én tradisjon, må det fremheves at det er en temmelig heterogen tradisjon.»

Svendsen velger å ikke starte med en lengre redegjørelse for hva liberalisme er, men lar leseren orientere seg i tekstene på egen hånd. Utfordringen med en antologi med liberalistiske tekster var å begrense utvalget. Svendsen har ønsket å ha med mest mulig fullstendige tekster eller lengre utdrag, slik at leseren ikke bare får presentert hovedpunkter. Svendsen ønsket en samtidsprofil på antologien, og på en bredde i utvalgets av liberalister. En vesentlig motivasjon for utgivelsen har vært at viktige tekster som ikke har vært tilgjengelige på norsk tidligere.

Svendsens tilnærming er svært prisverdig. Å tro at liberalismen kun handler om eiendomsrett, marked og penger er naturligvis noe som passer venstresiden godt.  Å fremstille det som liberalismen ikke har kommet et skritt videre siden John Locke, Adam Smith og John Stuart Mill, og definitivt stanser med Milton Friedman er naturligvis helt feil.

Lars Fr. Svendsen gjør liberalismen tilgjengelig for et større publikum, og viser at det er en høyst levende idétradisjon som utvikles og er relevant for vår tid. Dette, i tillegg til hans underholdende skrivemåte, samt brede og store produksjon bringer ham inn på Liberalerens liste over vår tids viktigste liberale tenkere. Vi anbefaler Svendsens serie med foredrag om blant annet om kjente liberale tenker som Isaiah Berlin, Hannah Arendt og Mary Wollstonecraft.

Lars Fr. Svendsens hjemmeside

Mest lest

Arrangementer