Den åttende i Liberalerens kåring av vår tids viktigste liberale tenkere og provokatører er Lars Peder Nordbakken. Han minner om den europeiske liberalismens røtter.
I 1980 tok Lars Peder Nordbakken initiativ til å starte tidsskriftet Ideer om frihet (IOF). Hensikten ble tydelig kommunisert; et tidsskrift for den frie tanke og det frie marked. Bak IOF stod en gruppe studenter ved Handelshøyskolen i Bergen. En av medredaktørene, Jan Sommerfelt-Pettersen beskrev miljøet slik i en artikkel på Liberaleren nylig: «I vårt miljø var det klassisk liberalere, frimarkedstilhengere, teknologioptimister, frihetsromantikere, anarkokapitalister og mye annet. Flere av oss hadde over tid et eklektisk forhold til liberalismens mange retninger, grupper og individuelle varianter av frihetstankegang og var mer opptatt av diskusjon, initiativ, engasjement, effekt og sosialt fellesskap enn rettroenhet og ortodoksi.»
Hva vil det si å være liberal?
Lars Peder Nordbakken (født 1957) er økonom og forfatter, tilknyttet tankesmien Civita. Han har tidligere vært leder for Akershus Venstre, og medlem av Venstres sentralstyre.
Etter tiden i Ideer om frihet har han fortsatt å utforske ulike varianter av liberalisme, og er spesielt opptatt av den klassiske liberalismens europeiske røtter, som en motvekt mot den amerikanske libertarianismen. I forbindelse med Liberalerens 25-årsjubileum skrev han et «tilsvar» til intervjuet med Tom Palmer under markeringen av jubileet, med kommentarer til utviklingen i den amerikanske libertarianske bevegelsen.
I 2017 utgav han boken Liberale tenkere får vår tid, om hovedlinjer i den liberale idetradisjonen etter 2. verdenskrig. Boken er med i Liberalerens kanon.
Kriteriene for Liberalerens kåring av liberale tenkere og provokatører
Hensikten med Liberalerens kåring er å finne de fremste nålevende liberale tenkere og provokatører. Gjennom bøker, artikler, utredninger og deltagelse i samfunnsdebatten reiser disse personene liberal kritikk av vårt samfunn, og setter liberale dilemmaer og løsninger på vår tids utfordringer under debatt. Det er naturlig at kåringen har basis i vår redaksjonelle linje.
Det er neppe mange som er uenige i at blant tidens store temaer er miljø/klima, migrasjon og mangfold (herunder globalisering og overnasjonalitet), og ulikhet. Det er en del (klassiske) temaer intellektuelle har balet med siden Opplysningstiden, og disse er omtalt i artikkelen der vi ba om innspill til kåringen.
Grunnlaget for et liberalt samfunn og for markedsøkonomien
Nordbakken er produktiv, og skriver om mange temaer. Mye handler om utvikling av det liberale demokratiet, og rammene for markedsøkonomien. Slik bidrar han til å løfte blikket og få folk til å se på idefundamentet for rettsstaten og demokratiene. Han påpeker at demokrati også kan være anti-liberalt, men er optimistisk på vegne av den liberale samfunnsorden.
Å forstå de verdiene demokratiene bygger på og vise hvilke tenkere som utviklet dem og hvordan de kan bidra i vår tid er nødvendig både for å motstå populistiske vinder og mer autoritære idéretninger. Han er spesielt opptatt av ordoliberalismen.
Lars Peder Nordbakken minner om at det liberale samfunnet må ha visse verdier, institusjoner og rammer for å bestå også i fremtiden. Han viser at det filosofiske grunnlaget som vårt moderne samfunn bygger på er relevant i vår tid – og for fremtiden.