Kommentar

Lotteritilsynet ønsker ikke tilgang til personopplysninger

Grunde Almeland, stortingsrepresentant for Venstre, stilte i august et skriftlig spørsmål til kultur- og likestillingsministeren om DNS-blokkering.

Almeland ville vite når regjeringen forventer at de vil sende et utkast til forskrift om DNS-blokkering av utenlandske nettsider som tilbyr pengespill som ikke har tillatelse i Norge, på høring?

Votering i stortingssalen over grunnlovsforslag. Foto: Peter Mydske/Stortinget (CC BY-NC-ND 2.0)

Kultur- og likestillingsminister Lubna Boby Jaffery (Ap) har besvart spørsmålet.

— Kultur- og likestillingsdepartementets vurdering er derfor at det fortsatt ikke er behov for forskrift om DNS-blokkering. Hensynet til personvern er tilstrekkelig ivaretatt ved lovbestemmelsen, i lovproposisjonen og i hvordan Lotteritilsynets oppfølging og tilsyn med reglene er planlagt og skal utføres. Dersom det likevel skulle vise seg etter at regelen er tatt i bruk at det er slikt behov for forskriftsregulering, vil departementet involvere Datatilsynet i arbeidet med forskrift.

Det har kulturminister Lubna Boby Jaffery svart, et svar publisert på Stortinget.no.

Det er verdt å merke seg at Lotteritilsynet ikke kommer til å pålegge internettleverandørene en landingsside som medfører at tilsynet får tilgang til personopplysninger fra internettbrukere som oppsøker utenlandske spillselskaper, selskapene uten tillatelse i det norske markedet. Tilsynet prøver på denne måten å gjøre en totalitær politikk sånn passe liberal. Forsøket oppfattes som mislykket, sett med liberalistiske øyne.

Hva er DNS-blokkering

Selv om kultur- og likestillingsministeren har besvart spørsmålet, er det fortsatt spennende hvordan den norske modellen vil fungere i praksis. Skal alle utenlandske spillselskapene blokkeres, også aktørene som kun retter seg mot utenlandske spillere? Hvis ja, vil grepet ramme utlendinger i Norge som faktisk har tillatelse fra egne myndigheter til å bruke penger på hygge og underholdning.

DNS-blokkering skal gjøre det vanskeligere for brukere på internett å finne nettsider. Det blir gjort med at internettleverandører fjerner koblingen mellom et domenenavn og IP-adresse, slik at brukerne ikke kommer frem.

Å gå rundt DNS-blokkering er ganske enkelt. Det vil bli lagt ut oppskrifter om å gå rundt på mange ulike nettsider når DNS-blokkering er en realitet.

Mest lest

Arrangementer