Skribenten har i august måned sett Politi, en dokumentarserie med 24 episoder på TV2. Selv om serien ble sendt på TV i 2023, er den fortsatt aktuell; kanskje mer aktuell enn noen gang.
Episodene er på omtrent 20 minutter. Seerne får i stor grad følge Oslo-politiet, pluss fremtidens politibetjenter gjennom scener fra Politihøyskolen. Jeg likte serien, jeg likte hovedpersonene i serien. Det er positive mennesker, mennesker som fremstår som solide forsvarere av norsk politi. At noen av dem har god humor, er ingen ulempe for serien.
Serien avdekker et voldsomt gap mellom politi og helsevesenet, et rom politiet fyller. Politibetjenter mangler kompetanse innenfor psykisk helse og rus. Når mennesker er i psykisk ubalanse, ruset og truer med våpen, er det politiet som må inn i situasjonen. Politibetjenter er bedre trent på farlige situasjoner enn ambulansepersonell, men det er langt fra ideelt at mennesker som trenger helsehjelp møter politiet. Serien har mange slike scener, mange slike situasjoner.
Min tanke da disse scenene rullet over skjermen var rusreform. Rehabilitering for rusmisbrukere, ikke straff. Som tilhenger av rusreform og legalisering av narkotika, ble jeg enda mer sikker på at et systemskifte er riktig da jeg fulgte serien på TV2 Play.
Serien fikk meg også til å tenke på Trygve Slagsvold Vedum, finansminister og leder i Senterpartiet. Han har i det politiske ordskiftet de siste tre årene, argumentert sterkt mot rusreform og liberalisering av ruspolitikken. Han har gjentatte ganger fortalt at regjeringen holder på med et lovarbeid som skal resultere i flere verktøy til politiet i arbeidet mot narkotika. Serien viser at politiet har mange verktøy, verktøy som ikke har gitt norske formyndere suksess i kampen mot narkotika. Mer av det samme, er det fasiten? Nei, takk!