Kommentar

Spørsmål om DNS-blokkering

Det er på tide å minne Venstre-politikere om at forbud og restriksjoner, avler forbud og restriksjoner. I spillpolitikken har Venstre lite å være stolt av.

Det er en prosess for DNS-blokkering av utenlandske spillsider i Norge. En politisk linje regimer som vi misliker å sammenligne oss med mer enn gjerne tyr til. DNS-blokkering er sensur. Det er blokkering av informasjon som blant annet oddsspillere bruker for å utøve en hobby.

Det var Abid Raja (V), kultur- og likestillingsminister i perioden januar 2020 til oktober 2021, som sendte på høring et forslag om DNS-blokkering av nettsider som tilbyr pengespill som ikke har tillatelse i Norge, et forslag sendt på høring 21. september 2021.

Vi som husker tre år tilbake i tid, husker krigen Abid Raja førte mot utenlandske spillselskap; både med og uten vedtak i Stortinget.

Lovvedtaket i Stortinget våren 2024, la Abid Raja føringen til som statsråd i regjeringen til Erna Solberg. At opposisjonen i 2024 er bekymret for personvern og informasjonsfrihet, er dobbeltkommunikasjon og kollisjon med det Venstre mente som regjeringsparti.

Grunde Almeland. Foto: Celina Christoffersen (CC BY-SA 2.0)

Grunde Almeland, stortingsrepresentant for Venstre, har stilt et skriftlig spørsmål til kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap). Almeland ønsker å få vite om når regjeringen forventer at de vil sende et utkast til forskrift om DNS-blokkering av utenlandske nettsider som tilbyr pengespill som ikke har tillatelse i Norge, på høring?

— Siden regjeringen har signalisert at de ønsker at lov med tilhørende forskrift skal være gjeldende fra 1. januar 2025, er det forventet at forskriften sendes ut på høring i nær fremtid. Det har Grunde Almeland skrevet i en del av begrunnelsen for det skriftlige spørsmålet.

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery har foreløpig ikke besvart spørsmålet.

Hva er DNS-blokkering?

DNS-blokkering skal gjøre det vanskeligere for brukere på internett å finne nettsider. Det blir gjort med at internettleverandører fjerner koblingen mellom et domenenavn og IP-adresse, slik at brukerne ikke kommer frem.

Ofte blir brukerne møtt av andre sider enn den siden man skulle besøke. Eksempel: En nettside fra Lotteritilsynet som forklarer norsk spillpolitikk, mens man egentlig skulle lande på Unibet.com.

Å gå rundt DNS-blokkering er ganske enkelt. Bare spør opposisjonen i land med totalitært styresett.

Mest lest

Arrangementer