Kommentar

Sexkjøp på ONS?

Det blir alltid litt rart når næringslivet skal leke moralister. E24 skriver om at Offshore Northern Seas (forkortet ONS) oppfordrer deltakerne til å ikke kjøpe sex. 60 000 deltakere er ventet til oljekonferansen som starter i Stavanger i dag.

De kommer blant annet med dette horrible utsagnet: «Kjøp av sex er en form for seksuell vold fordi den utnytter folks sårbarhet. Det er derfor en kriminell handling gjennom norsk lov, og gir bøter og/eller fengsel». Tydelig at de er inspirert av formyndergruppa Ottar.

Nei, sexkjøp er ikke en kriminell handling i henhold til norsk lov fordi det er seksuell vold. Det er forbudt på grunn av at Stortingets flertall består av moralister som ønsker å forby handlinger det selv ikke liker.

Det er grusomt å sammenligne frivillig kjøp av sex med seksuell vold som for eksempel voldtekt. Det ene er at det fremstiller sexkjøp som verre enn det er. Det er kanskje verre at det bagatelliserer seksuell vold til å være likestilte med frivillige seksuell handlinger. Seksuell vold er grusomt, og fortjener å behandles som det. Det å tvinge noen til å selge sex, bør straffes hardt.

Det å argumentere med at noe er vold fordi det utnytter menneskers sårbarhet, er en merkelig tankegang. Det er som å hevde at det er vold å kjøpe fra noen som virkelig trenger meg som kunde. I andre sammenhenger vil mange tvert imot regne det som positivt. Er det vold å bli påspandert en middag på date av en sårbar person som virkelig er litt panisk på jakt etter kjæreste? Er det vold å skaffe seg en one night stand (forkortet ONS) med en sårbar person som sliter med sitt kroppsideal?

Det er ikke alt som er like sympatisk. Det gjør det imidlertid ikke til vold, og i enda mindre grad til noe som bør forbys.

Kjøp av sex er i samme kategori som røyking av cannabis, smugling av alkohol og bacon eller spilling av poker om penger. Noe som bør være lov. Og noe som man med god samvittighet kan gjøre hvis man har lyst, selv om det er forbudt.

Mest lest

Arrangementer