Nyheter

Ny liberal podcast

«Sidelinja» ble startet opp i helgen og de første episodene ligger ute. Jeg har tatt en prat med Vegard Nøtnæs, som er del av prosjektet. Øvrige medvirkende foran og bak mikrofonene er så langt Trond Sørensen, Arne Eidshagen og Peter Hagen.

De første episodene ligger ute nå.

Trond Sørensen bak mikrofonen i Sidelinja podcast

– Hva er «Sidelinja»?
– Vi er en podcast av, for og med de politisk hjemløse, altså de som ikke finner seg til rette i spektrumet som er representert på Stortinget, eller som i det minste synes det klør en del. Vi som er satt på sidelinja, om du vil. En utløsende årsak er den nye valgloven, der de store partiene rett og slett har stemt de små av øya. Skammelig, og de skal få høre det i podcasten! Mye. En annen god grunn er at det er gøy å lage podcast. Jeg trommet sammen til en Oslo-versjon av Liberaleren podcast for noen år siden, men det havarerte ganske fort fordi jeg jobber på et sykehus og pandemien tok all min tid omtrent samtidig. Nå tillater tid og andre omstendigheter å starte opp igjen.

– Hva blir temaene?
– Vi har ambisjoner om å være en aktualitets- og kommentarpodcast, bare ikke like bundet av Overton-vinduet som andre. Det blir utvalgte aktuelle nyhetskommentarer i et nyhetsrundeformat, forhåpentlig ukentlig. Ellers er tanken intervjuer, temaepisoder med litt mer dybde og kanskje noen andre varianter. Norsk politikk vil være fast inventar, frem mot valget i USA blir det nok en del amerikansk politikk også. Så blir det litt om… tja… lab-leak, Ukraina, Israel-Palestina, økonomi, teknologi og annet aktuelt innenfor og utenfor Norges grenser. Litt som Liberaleren egentlig. Også får vi se om det vinduet lar seg rikke. Om vi lykkes blir det interessante temaer på interessante måter.

– Ja, for alle som er med er allerede publisert i Liberaleren. Er ikke dette egentlig «Liberaleren podcast 2»?
– Ja og nei. Temaer og innretning kommer til å ligne mye på Liberaleren, og ville passet greit inn. Sånn sett blir vi bare glade om Liberaleren vil bruke podcasten som innhold. Poenget for oss var likevel å gjøre det tydelig at vi ikke snakker på vegne av Liberaleren, og er helt uavhengige. Liberaleren har bygget sitt ry på sin måte i 25 år, og har gode relasjoner til mange som vi rett og slett ikke har noen særskilt ambisjon om å ha gode relasjoner til. Vi synes ikke det er riktig å blande Liberaleren inn i det vi har tenkt å gjøre – vi kommer til å motarbeide de etablerte partiene aktivt, og har ikke tenkt å legge all verdens mellom. Ikke dermed sagt at vi skal være kranglete og ukonstruktive på prinsipp, men det har en verdi å være helt uavhengige og ubundet i tilnærmingen. Vi trenger jo ikke å risikere Liberalerens gode navn og rykte om vi mageplasker fullstendig! Også skal jeg nevne at jeg har skrevet i Liberaleren i noen år, og har til gode å bli sensurert selv når jeg tar i litt. Men det blir det om ikke annet plausible deniability for deg som redaktør, da.

Vegard Nøtnæs og Arne Eidshagen på Liberalistenes landsmøte 2024

– Et «takk for sist»?
– Det kan du si. Vi var alle aktive i Liberalistene, og har nå dessverre kommet til at partiet må legges ned med de nye omstendighetene de har skapt. Det skal de få høre om! Også ble det jo litt ekstra fritid da partiaktiviteten brått forsvant. Vi har byttet ut partiprogram og løpesedler med lydfiler. Det er kanskje greit å presisere at vi ønsker å være en del bredere enn bare å snakke med og for miljøene i Liberaleren og Liberalistene. Det er mange perspektiver som ikke finner seg til rette i dagens politiske virkelighet.

– Skal flere være med, eller er det et fast vertskap?
– Flere! Vi håper mange har lyst til å være med og dele ting de kan noe om. Vi håper å være nokså stringente på innhold, og at det kan bidra til at det blir informativt og innholdstett for de som lytter. Sånn sett håper vi jo at alle i Liberaleren-miljøet har lyst til å være med innimellom, og kjente og ukjente fra andre steder og miljøer. Vi stiller med en innfallsvinkel, noen faste stemmer og kanskje en etablert metode eller oppskrift etterhvert, men håper folk som kan mer enn oss kan bidra på ulike temaer. Vi har allerede noen halve intervju-/samtaleavtaler på gang. Vi kan jo avtale med det samme at du og Lene blir med for å snakke om friskoler, skoleverk og erfaringer fra Humanistskolen, for eksempel?

– Det er en avtale!
– Flott!

Vi ønsker Sidelinja lykke til med sin nye podcast. Sjekk den ut!

Mest lest

Arrangementer