Magasin

Traktat om intoleransen

Richard Malka
Traktat om intoleransen, 86.s
Nopolar publishing 2024

Richard Malka er best kjent som Charlie Hebdos advokat. Han var en nær venn av ofrene for attentatet den 7. januar 2015, hvor 12 mennesker mistet livet i redaksjonen og fire ble alvorlig skadet. Flere personer ble også drept i en jødiskeid butikk samme dag.

Alt dette på grunn av at den gruppen av nyfrelste Islamister som mente seg å ha rett til å drepe vantro.

Det er, om man skraper under overflaten, ikke helt uvanlig i land med en muslimsk majoritet at blasfemi straffes med døden.

IS-varianten av Islam er og blir en av de farligste grenene av den islamistiske bevegelsen. Utallige tilfeller av folkemord i stor skala, kidnappinger og ren terrorvirksomhet ble vanlig verden rundt da ISIS ble stiftet og inspirerte en rekke andre mordere.

Det var etter at ”Jyllands-Posten” publiserte 12 Muhammedtegningene i 2005 at ”Charlie Hebdo” i Frankrike fikk oppmerksomheten rettet mot seg, etter at flere danske imamer hadde reist rundt i den muslimske verden og propagandert om de danske tegningene. At de til og med la til noen ekstra provoserende bilder kom frem noe senere, og ble innrømmet av en de involverte.

Skaden var allerede skjedd. Rundt om i den muslimske verden ble raseriet pisket opp mot de vantros bilder, og især bildet av profeten Muhammed. En kristen prest ble drept i Tyrkia i 2006, og ambassader i Syria, Iran og Libanon ble angrepet av rasende folkemasser. Listen kan gjøres lenger.

Tidsskriftet og satiremagasinet fikk en mengde trusler og havnet i flere trykkefrihetsrettssaker som fikk mye oppmerksomhet. Sakene ble vunnet, og de ble frikjent for anklagene. Dette holdt tydeligvis ikke for visse grupperinger, og dermed fant attentatene og mordene i 2015 sted.

Richard Malka
Richard Malka. Foto: DesTerresMinées.
CC BY-SA 4.0.

Richard Malka har i flere år vært en kraftig stemme mot den påtagelige radikaliseringen av muslimer, først og fremst i Frankrike, der han lever og virker. Radikaliseringen har pågått tydelig gjennom hele 2000-tallet, og har ikke opphørt i visse områder.

I tillegg kommer mennesker som dansken Rasmus Paludan, som skapte seg et navn som provokatør samtidig med Sveriges Nato-søknad, da han offentlig brant ”Koranen”. Noe som i stor grad var for å provosere frem opptøyer i landet, et mål han i stor grad lyktes med, i den grad at han til slutt fikk innreiseforbud. Det oppsto også en merkelig debatt om å innføre blasfemilover i Sverige, noe vi tidigere har vært forskånet fra.

Spørsmålet er om Islam kan reformeres?

Malka svarer ja på spørsmålet, mens han pedagogisk går igjennom både Koranen og profeten Muhammeds liv og setter ham i en historisk sammenheng.

En sammenheng som ikke alltid blir like godt mottatt av fundamentalister, som forfatteren mener har styrt hvordan profeten leses og tolkes siden 700-tallet.

Det er den bokstavtro delen av islam som seiret, og alle fundamentalister mener at Koranen er guds ord, selv om en del av Suraene motsier hverandre.

Det vitenskapelige tankesettet som holdt på å vokse frem under deler av islams historie, spesielt i middelalderen, kvaltes sakte men sikkert av ulike grupperinger. I dag har dessverre den mer konservative tolkningen blitt sementert, spesielt i land som Qatar og Saudi-Arabia.

Noe jeg selv har hatt i tankene i en tid, er at land som Sverige dels bør lage en innenlandsk muslimsk utdanning, og dels bør være svært nøye med hva slags imamer som kommer til Sverige og preker.

Det er dessverre den veien vi må gå i dag om vi skal klare å minske polariseringen og og segregeringen av de ulike religiøse gruppene som finnes i landet.

Noen avsluttende ord: Richard Malka har skrevet en interessant og tankevekkende bok som flere burde lese, om et av de viktigste og foruroligende problemene som har oppstått i løpet av de siste tiårene i Europa.

”Det er vi som må le, tegne, elske, nyte våre friheter og leve med hevet hode overfor fanatikerne som vil påtvinge oss sin nevrotiske og frustrerende verden…” – Richard Malka

Mest lest

Arrangementer