Magasin

Liberale tenkere: Bård Standal – en liberal stemme om rus, skeives rettigheter og energi

Den andre ut i Liberalerens kåring av vår tids viktigste liberale tenkere og provokatører er Bård Standal. Han har tatt til orde for en mer human ruspolitikk, mener foreldre bør ta ungene med på Pride, og er engasjert i debatten om energipolitikken.

For oss med lang fartstid på det vi tør kalle den liberale høyresiden er Bård Standal (født 1974) en av de som «alltid» har vært der. Hans samfunnsengasjement fikk partipolitisk utløp allerede da han var 15 år. Samfunnsengasjementet tok han med inn i debatten for en mer human ruspolitikk. Hans verdiliberale grunnholdning har fått ham til å engasjere seg for skeives rettigheter.  

Mot og utholdenhet i ruspolitikken

Som nestleder i Foreningen Tryggere Ruspolitikk har Bård Standal lenge vært engasjert i arbeidet for både rusreform og en mer human ruspolitikk. Han lyktes nesten. Rusreform ble en del av Solbergregjeringens plattform etter 2017-valget, men med FrPs exit fra regjeringen i 2020 dannet Ap, SP og FrP flertall mot en mer human ruspolitikk. For den som husker hvordan klimaet i rusdebatten var for 35 år siden, har det skjedd en revolusjon i det offentlige ordskiftet. Det skal mot og utholdenhet til for å makte å stå i den debatten over så lang tid.

Bård Standal. Foto: Ingeborg Aarø / Fornybar Norge

Ny teknologi og grønn energi

Rent profesjonelt har Standal lenge vært engasjert i energipolitikk – gjennom ansettelse i både Statkraft og Statoil. Fra januar 2023 er han viseadministrerende direktør i Fornybar Norge. Energi er i ferd med å bli et brennbart tema i samfunnsdebatten. Strømpriser, utenlandskabler, vindmøller til lands og til havs, og EUs energibyrå Acer er noen av stikkordene som kan nevnes. Uten at det skremmer Standal det minste fra å engasjere seg. Han er ser muligheter i ny teknologi, og vi oppfatter ham som fremtidsoptimist.

Standal har ikke begrenset seg til de temaene som er nevnt over. Han har vært engasjert for personvern, og deltatt i debatten om Russlands angrep på Ukraina. Han tror ikke Putin har blitt gal. Du kan lese mer om hans standpunkter hos Dagbladet og Alltinget.

Kriteriene for Liberalerens kåring av liberale tenkere og provokatører

Hensikten med Liberalerens kåring er å finne de fremste nålevende liberale tenkere og provokatører. Gjennom bøker, artikler, utredninger og deltagelse i samfunnsdebatten reiser disse personene liberal kritikk av vårt samfunn, og setter liberale dilemmaer og løsninger på vår tids utfordringer under debatt. Det er naturlig at kåringen har basis i vår redaksjonelle linje.

Det er neppe mange som er uenige i at blant tidens store temaer er miljø/klima, migrasjon og mangfold (herunder globalisering og overnasjonalitet), og ulikhet. Det er en del (klassiske) temaer intellektuelle har balet med siden Opplysningstiden, og disse er omtalt i artikkelen der vi ba om innspill til kåringen.

Utholdenhet for de rette standpunktene

I 2018 skrev NRK at Oslo Høyre ville tillate heroinrøyking i sprøyterom. Bård Standal skrev på Facebook om hvorfor man orker å holde på og holde ut i kampen for gjennomslag:

«Hvorfor gidder du? Det er jo så mange ting du er uenig i. Det er så ofte du blir nedstemt og ikke hørt på. Blir du ikke lei av å fremme de samme forslagene gang etter gang, år etter år? Blir du ikke lei av å bare få kjeft og bli stilt til ansvar for rare ting folk sier og gjør bare fordi de er medlem samme sted som deg? Ville du ikke vært better off om du i stedet bare brukte tiden på å lese en god bok eller gå på kino?

Dette er hvorfor. Når man ikke gir seg. Når man overbeviser folk en etter en. Når man til slutt får gjennomslag. Da får det ekte konsekvenser for helt ekte mennesker som på grunn av det man har gjort får et bedre liv. I dette tilfellet endog får beholde livet.

Med de siste månedenes kaos kan det være lett å miste av syne. Men dette er hvorfor folk bruker kveldene og helgene sine på sånt. Uansett hvilket parti de er med i. Fordi det faktisk betyr noe for helt ekte mennesker.»

Bård Standal er av dem som med sitt virke, sitt samfunnsengasjement og sine handlinger utgjør en forskjell. En liberal stemme som utgjør en forskjell. Så lenge skeives rettigheter trues, så lenge ruspolitikken som føres rammer de svakeste, og så lenge det er behov for å komme til en grønnere fremtid med ny teknologi, vil Bård Standal være i debatten. Heldigvis.

Mest lest

Arrangementer