Et moteord i media om dager later til å være ytre høyre. Dette er et begrep som favner vidt, og som dekker utradisjonelle politiske bevegelser som ikke er sosialistiske. Det er på plass med en mer finmasket begrepsbruk.
Problemstillingen med å beskrive politiske ideologier langs én dimensjon er gammel, og ender gjerne ikke i noe konstruktivt. Jeg er i den leiren som ikke har så mye tro på å innføre flere dimensjoner i et aksesystem med flere dimensjoner, selv om statistikeren i meg liker idéen om å spenne opp en rekke dimensjoner for å så bruke kvantitative teknikker for å redusere dimensjonaliteten til noe håndterbart. Problemet med dette er at ideologier ikke er uavhengige av tid og sted, og at det derfor er tvilsomt om det lar seg gjøre å spenne opp et passelig rom. La oss derfor komme tilbake på jorden:
For ikke så lenge siden reagerte jeg på at NRK Dagsrevyen karakteriserte både Alternativ für Deutschland og Javier Milei som nettopp ytre høyre. Faktisk sendte jeg dem en e-post for å spørre om de ikke så denne begrepsbruken som problematisk – dette var svaret som jeg fikk:
Takk for tilbakemeldingen.
Det er riktig å bruke begrepet om begge.
Ytre høyre er ikke en enkeltideologi, men et samlebegrep for flere ulike former for politisk ekstremisme som anses å befinne seg på ytterkanten av høyresiden på den politiske venstre-høyre-aksen. Noen kjennetegn er ytterliggående nasjonalisme/nazisme, ønske om en autoritær stat, en rasistisk og fremmendfiendlig ideologi, samt nasjonalkonservative forestillinger om at kulturen skal være truet av fremmede elementer.
NRKs kundeservice.
Dette var i og for seg oppklarende, men men en så klar definisjon, som er bra, så blir det ikke mye ytre høyre tilbake.
Vi kan kanskje tenke over mer finmaskede begreper som kan beskrive utradisjonelle ideologiske bevegelser som ikke er sosialistiske. Skutt fra hofta vil jeg foreslå: harde høyre (brukes på engelsk, men da kanskje med konkrete konnotasjoner), frihetlige høyre (som ikke passer med NRKs definisjon), populister eller stokk konservative. Der har jeg droppet høyre fra betegnelsen i de siste to tilfellene – det er kanskje det beste all den tid høyre først og fremst defineres negativt for alt som ikke er sosialistisk. Korporative høyre kunne jo faktisk være en sosialisme-avart.
Ja, ja – det er en gal verden. God sommer!