Kommentar

«Etter arbeid»

Hvordan vil livene våre se ut etter en runde med automatisering, digitalisering og kunstig intelligens? Hvordan vil vi leve livene våre?

"After Work" - en film av Erik Gandini.
«After Work» – en film av Erik Gandini.

Filmen

Dette er i første rekke en anbefaling om å se dokumentarfilmen «After Work» av svensk-italienske Erik Gandini. Filmen drøfter hvordan arbeidslivet forandrer seg i vår teknologiserte verden. Videre har jeg noen kommentarer om hvordan vi organiserer samfunnet vårt, og hvordan vi burde gjøre det.

Sjekk ut filmen «After Work» Erik Gandini. Her kan du se hele filmen levert av NRK. Legg særlig merke til innsiktsfulle kommentarer fra Noam Chomsky. Chomsky fokuserer særlig på nøytraliteten av teknologi. Kudos!

Ett tema i filmen er hvor stor rolle arbeidet spiller i manges liv. Noen steder er det viktig å vise at man arbeider mye. Kanskje for mye. Koreanske selskaper skrur nå av alle ansattes datamaskiner klokken 18:00 for at medarbeiderne skal våge å gå hjem. På min egen arbeidsplass er det et tegn på initiativ å sende eposter med tidsstempel midt på natten.

Den motsatte ytterligheten vises gjennom intervjuer med offentlig ansatte i olje-staten Kuwait. Til tross for at forholdene i Kuwait virker outrerte, så er den kanskje mest relevant som en sammenligning med olje-landet Norge.

Norge

Vi lever i et land der alle får de kaloriene de trenger. Vi lever også i et land der tilgangen på verdier er betydelig. I Norge har vi organisert oss slik at store deler av nasjonalinntekten fordeles over statsbudsjettet. Dette fører til tilpasninger som ligner på de kuwaitiske. Folk blir fanget i uproduktive jobber. Kanskje er dette greit for mange? For andre vil det være mer attraktivt å forme ens egen skjebne. Hvis du vil ha et høyt forbrukt, kan du få deg en godt betalt jobb. Hvis du vil jobbe lite, kan du jobbe deltid. Hvis du vil pensjonere deg tidlig, så kan du spare opp penger og siden nyte ditt otium. Den norske modellen tillater ikke slik individuell frihet. Mange lever dårligere liv enn hva de kunne ha gjort på grunn av dette.

Noen forestillinger som fremstilles i filmen er jeg uenig i. For det første tror jeg ikke at ny teknologi vil føre til massearbeidsledighet. Det er fortsatt udekte behov i samfunnet. Nye jobber vil komme til. De er blant de tingene som vi ikke ser – ennå.

Borgerlønn blir drøftet. En av aktørene hevder at borgerlønn ikke vil incentivere individene til å være produktive. Dette avhenger av hva som er alternativet. I Norge vil alternativet ofte være å leve på helserelaterte ytelser som krever at du ikke jobber. Med borgerlønn vil du kunne jobbe så mye du vil. Riktig konstruert er styringstapet fra borgerlønn beskjedent.

Frihet

Vi lever i et rikt samfunn – et rikt land. Vi kan bruke denne denne velstanden til å lage et samfunn som lar folk leve rike liv, eller vi kan bruke velstanden til å sikre at alle har det greit.

Friheten er den tøffe veien.

Mest lest

Arrangementer