Kommentar

Påminnelse: All narkotika bør legaliseres!

Noen synspunkter bør jevnlig løftes frem. Denne artikkelen ble inspirert av denne saken som omhandler mennesker som sannsynligvis får mange år i fengsel for noe jeg mener bør være lovlig.

Jeg ble overbevist om at narkotika bør legaliseres for over 30 år siden. Denne artikkelen fra 1992 oppsummerer på en strålende måte de argumentene som overbeviste meg. Det er mange gode argumenter i den. Les den gjerne.

Jeg må innrømme at mitt syn på saken har utviklet seg. Det finnes gode praktiske argumenter for legalisering. De betyr ikke særlig mye for meg i det hele tatt lenger, selv om jeg en gang syntes at de var viktige. Nå er det egentlig bare én ting som er viktig for meg. Hvert enkelt menneske har rett til å bestemme hva man vil putte i kroppen sin. Så enkelt.

Din kropp ditt valg

Det betyr ikke at jeg er likegyldig til hva mennesker putter inn i kroppen sin. Jeg mener bare at det er den enkeltes eget valg, med tilhørende konsekvenser. Jeg er avholdsmann og har vært det hele livet. Jeg har aldri røykt tobakk eller brukt noen former for narkotika. Jeg ønsker ikke å utsette kroppen min for giftstoffer som påvirker min evne til å tenke. Jeg er derimot svært sterk tilhenger av medisiner og vaksiner. Folk bør selvsagt få lov til å ikke være positiv til moderne legevitenskap, og dermed dø en tidligere død. Statistisk sett. De bør få lov til å bruke rusmidler, og dermed dø en tidlig død. Statistisk sett.

Det samme gjelder andre «dumme» ting som det å spise usunn mat, for mye mat eller la være å bevege seg. Det er handlinger med konsekvenser. Jeg mener ikke at det nødvendigvis er enkelt å velge sunt. Det kan til og med være lurt å ikke prioritere sunnhet. Er du 17 år og sitter i en sofa på en fest ved siden av en jente du er forelsket i, og hun tilbyr deg en joint eller et glass vin, er det godt mulig det er best å takke ja. Sannsynligvis! Vi skal ikke moralisere for mye om hva slags valg folk tar.

Vi bør imidlertid reagere på formynderi. Pekefinger mot andres valg. Og ikke minst dobbeltmoral. Jeg har svært liten sympati med mennesker som mener at alkohol – som de selv drikker – skal være lov, samtidig som de vil forby cannabis eller kokain som andre bruker.

Du skal ikke skade andre

Der grensen skal gå, er på ting som skader andre. Dersom du ruser deg og skader andre mens du er ruset, så har du ansvaret for dette og bør straffes. Dersom du er uvaksinert i en situasjon med en alvorlig sykdom det er enkelt å vaksinere seg mot, og du smitter andre, bør du straffes. Selvsagt er det snakk om skjønn. Verden er ikke sort-hvit.

Det er imidlertid én skade ved narkotika som er mye verre enn all annen skade. Nemlig alle de menneskene som blir puttet i fengsel i årevis fordi de gjør noe som burde være lov. I Norge sitter nesten 1000 mennesker i fengsel på grunn av narkotikaforbrytelser, og man kan få lovens strengeste straff for å smugle narkotika. Dette er tragisk og en skam. Og den viktigste grunnen til at jeg er svært engasjert for at narkotika bør legaliseres.

Mest lest

Arrangementer