Debatt

Trusselen mot demokratiet lever?

13. juli var fridag for Thomas Matthew Crooks. Han hadde søkt sin sjef om fri med begrunnelsen at han hadde noe han måtte gjøre, og han hadde fått den innvilget. Fridagen skulle han bruke på å drepe tidligere president og nåværende presidentkandidat Trump.

Bilde tatt av: Marco Braun (CC BY-SA 4.0)

Hva skjedde?

På morgenen dro han til stedet valgkampmøtet var planlagt – Butler i Pennsylvania. Antagelig for å speidet ut området med en drone. Deretter dro han og kjøpte en stige og en boks med patroner. Før han returnerte til møteområdet.

Omtrent 20 minutter før Trump’s tale, ble han observert med avstandsmåler på stedet av Secret Service. Et verktøy som skyter en laser på et mål og måler hvor lang tid lysstrålen tar å reflektere, noe som gir dem en nøyaktig avstand. Skyttere gjør blant annet slikt for å forutse hvor mye en kule vil falle for et gitt skudd slik at de kan kompensere for avstanden.

Han forsvant ut av synet og satt opp stigen og klatret opp på taket. Der oppe fant han frem våpenet. En eldre 5.56 rifle med relativt sett lav nøyaktighet og styrke. Min beskjedne Tikka, som antagelig titusenvis av andre nordmenn også eier for jakt, er både kraftigere og skyter langt mer nøyaktig. Oppe på taket ble han observert av flere og publikum ropte til politiet om våpen. En politimann forsøkte å komme seg opp på taket ved å bli løftet opp. Han så skytteren som siktet på politimannen med riflen. Politimannen kastet seg da ned. Like etter forsøker skytteren å skyte Trump. Skuddet treffer Trump i øret og han overlever. 

Skuddet var innenfor unøyaktigheten til riflen og det var bare flaks at kulen ikke drepte. Flere skudd blir avfyrt mens Trump søker dekning bak podiet. En fra publikum, Corey Comperatore, drepes mens han bruker kroppen for å beskytte familien sin, og i løpet av kort tid blir skytteren drept av Secret service og trusselen er over. Amatørangrepet var avsluttet. I ettertid forstår få hvordan det kom så nær å lykkes.

Hvem var skytteren

Vi vet ikke så mye om motivene til skytteren. Skolen skytteren gikk på, avviser at han var et offer for bølling, men enkelte medstudenter rapporterer at han ble ertet. Internetthistorikken hans har så langt ikke avslørt noen store avvikende holdninger eller interesser. Han spilte sjakk og videospill. Han drev med programmering. Han fullførte utdanning 2 måneder før skytingen, og jobbet. Han virker ikke å ha vært medlem av noen mistenkelige organisasjoner eller miljøer. Han hadde ikke noe kriminelt rulleblad. Han hadde ingen historie med psykologiske problemer. Han registrerte seg som en republikaner i 2021 da han ble 18, og donerte penger til demokratene samme dag Joe Biden ble tatt i ed. Det rapporteres at moren er en registrert demokrat og at faren er sosialarbeider og registrert libertarianer. Det hevdes også at det var farens rifle som ble brukt.

Hva er den største trusselen?

Så hvorfor skjedde dette? Jeg tror det skjedde fordi trusselen mot demokratiet lever i beste velgående. Skytteren har siden han har vært 12 år knapt hørt annet enn ekstremt polariserende beskrivelser av Trump. Ifølge store deler av media gjør Trump ikke annet enn å lyve. Han er rasistisk. Han tisser på prostituerte. Han jobber for Putin. Han stenger barn i bur. Han hater svarte. Han hater meksikanere. Han leker med atombomber og verdensfreden. Han hyller nynazister. Han voldtar. Han er så farlig at han ikke var tillat på Facebook eller tidligere Twitter. Steder som huser diktatorer og talibanfanklubber.

Trump er malt, i media, av politiske motstandere og av godhetsposører, som en forferdelig farlig person. Det males et bilde av en mange ville ønske at var død. Vi burde da ikke være overrasket over at forstyrrede forsøker å drepe han. Ville du ikke drept Hitler før han kom til makten om du kunne? Burde ikke noen skutt Putin for å hindre Ukrainakrigen?

Trump har mange feil, og er ikke en man ønsker som president. Han anerkjente ikke valgnederlaget i 2020, og prøvde å beholde makten selv om han tapte. Det er imidlertid ikke lett å vite hva som er reelt og hva som er overdrivelser eller løgner, om man har levd med dem siden man ble tenåring. Er det fornuftig å la barna våre vokse opp i en verden der man tror slike kandidater betyr omtrent dommedag?

Vi bør ikke overdrive trusselen fra enkeltindivider. Vi bør heller jobbe med å begrense makten til alle politikere og institusjoner. Da blir det ikke så farlig hvem som styrer. For den største trusselen mot demokratiet er hvor mye makt vi gir politikere.

Mest lest

Arrangementer