Kommentar

Professor: Norske banker tar heller en fight med kunder enn staten

Det har vært vanskelig å få mennesker i tale for kommentarer til artikkelen Nordea truer med å stenge Solviks konto.

Et komplisert regelverk og det generelle forbudet er årsakene.

Profiler i spillbransjen vil ikke kommentere saken overfor Liberaleren, ettersom de bryter det norske lovverket. Det er ulovlig i Norge å fremsnakke utenlandske spillselskap, selv om Lotteri- og stiftelsestilsynet først og fremst reagerer på reklame og betalt innhold.

I eldre skriftlige spørsmål fra Stortinget til Kultur- og likestillingsdepartementet, har tidligere statsråd Abid Raja (V) uttrykt at loven er tydelig. Det er ulovlig med transaksjoner til og fra spillselskap på egen hånd eller via medhjelper. Finansinstitusjoner i utlandet, som Revolut er, blir ikke regnet som spillselskap eller medhjelper. En av mennene i bransjen ber personer som har fått stengt bankkontoer på grunn av transaksjoner til utenlandske finansinstitusjoner, om å klage til Finansklagenemnda.

Abid Raja var for øvrig en illiberal kulturminister som styrket den norske enerettsmodellen og argumentere kraftig mot utenlandske spillselskap.

Etter at Liberaleren trykket saken om Nordea, uttalte Stian Røsvik Bjørstad, tilknyttet Comeon.com, seg på x.com. Han mener verken spilleren eller banken bryter lovverket med transaksjoner til Revolut.

— Revolut er en finansinstitusjon, hvor Solvik eier en konto.
Nordea har ikke brutt den norske loven og det har ikke Solvik heller, skrev Bjørstad på x.com.

Det mest interessante svaret Liberaleren har fått de siste dagene, er fra en professor som ikke har en offentlig kommentar til saken ettersom vedkommende kjenner ikke regelverket godt nok. Professoren mener det i verste fall kan være en eller annen form for pliktkollisjon, noe som er juridisk komplisert. Professoren mener banker heller tar en fight med kunder enn å risikere bråk med tilsyn om brudd på «compliance-regelverket». Hvis professoren har rett, er det lett å konkludere med at transaksjoner til og fra utenlandske spillselskap er uønsket ettersom politikere og byråkrater, blant annet Lotteri- og stiftelsestilsynet, konsekvent omtaler selskapene som ulovlige spillselskaper; til tross for at selskapene har lisenser i en rekke europeiske land og land i andre verdensdeler.

Politikere og byråkrater bør slutte å omtale utenlandske spillselskaper for ulovlige aktører. De er uønsket i det norske markedet, men de største og mest seriøse aktørene driver lovlig fra mer liberale land enn Norge.

Mest lest

Arrangementer