Magasin

Hans Jørgen Lysglimt Johansen dømt

Det høyreradikale partiet Alliansens leder og langt på vei eneste medlem, Hans Jørgen Lysglimt Johansen, ble dømt for grovt bedrageri, hatefulle ytringer og hensynsløs adferd.

Johansen ble tiltalt for grovt bedrageri etter å ha fått utbetalt 665 854 i dagpenger fra NAV. Feilutbetalingen kommer som følge av at Lysglimt Johansen har bidratt til uriktig forklaring. Aktor mener at han også har oppgitt feilaktig informasjon til DNB Liv om krav på forsikring.

Han er også tiltalt for både å komme med og bidra til hatefulle ytringer med utgangspunkt i etnisitet, religion, seksuell orientering og kjønnsidentitet, han har i følge tiltale også bidratt til hatefulle ytringer. I tillegg ble han tiltalt for hensynsløs adferd ovenfor Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske trossamfund og nå pensjonert nestleder i Antirasistisk senter.

Johansen ble funnet skyldig i å komme med hatefulle ytringer. De hatefulle ytringene går mot jøder, muslimer og homofile, der særlig den førstnevnte gruppen får gjennomgå. Lysglimt skal ha sagt at jøder er barneskjendere, står bak en internasjonal konspirasjon og er en underlegen rase, noe som er klassiske kommentarer i strengt antisemittiske miljøer, fra de tsaristiske pogromene på 1880-tallet til 1906 til de nazistiske forfølgelsene og masseutryddelsene av jøder fra 1933 til 1945.

Han Jørgen Lysglimt Johansen på TV2-programmet Underhuset, hvor han fikk sin første smak på rampelyset. Skjermdump fra TV2.

Anklagene er alvorlige, og retten har lagt vekt på at de hatefulle ytringer har foregått over tid. De vurderer altså ikke bare enkeltutsagn, men summen av ytringer over tid. NRKs podcast Opptatert har gått i dybden i den uvanlige tiltalen. Harald S. Klungtveit i Filter Nyheter sier framsto Lysglimt som spøkefull, i godt humør og langt på vei parodierende under rettsaken.

Johansen har blitt frifunnet på tiltalen om å bidra til hatefulle ytringer. Bakgrunnen for det er at en rekke personer er blitt oppfordret til å skape og dele hatefulle memer. Retten legger vekt på at Allianseungdommen og enkeltindivider som har bidratt til å skape og dele disse ytringene, ikke har noen formell tilknytning til Johansen eller Alliansen, siden Johansen har vært eneste medlem av partiet Alliansen. I tillegg har det vært en dissens om hvorvidt Johansen har hatt en påvirkning på at disse memene har blitt skapt og distribuert. I dommen står det at Johansen har vært klar over bruk av antisemittiske stereotyper, troper og voldsforherligelse. Dissensen påpeker at han har hatt stor påvirkningskraft og kjennskap til innholdet i memene. Frifinnelsen om at Johansen har bidratt til hatefulle ytringer har dermed blitt gjort under dissens.

Han har blitt dømt for hensynsløs adferd mot Ervin Kohn. Johansen har i løpet av rettsaken påpekt at Ervin Kohn er en politisk motstander i sin daværende rolle som nestleder i Antirasistisk senter. Rettens flertall legger vekt på at Johansen har erklært både Kohn og Rune Berglund Steen som sine politiske motstandere, Rune Berglund Steen er leder for Antirasistisk senter, selv om det bare er Kohn som har vært utsatt for Johansens grove antisemitiske fremstillingen av Antirasistisk senter som en politisk motstander. Johansens fremstilling av Kohn inneholder grove antisemtiske troper, som barneskjending og dobbelt lojalitet.

Det er interessant, men også foruroligende, å lese mindretallets merknader under tiltalepunktet om hensynsløs adferd. De representerer i seg selv en antisemittisk trope om at individuelle jøder i Norge skal stå til ansvar for Israelsk politikk, og fremhever at Kohn som fremtredende talsmann for den lille jødiske minoriteten i Norge bør ha et ekstra individuelt ansvar for å bære anklagene av Johansens antisemtiske troper. Det interessante er at disse synspunktene har fått en alt for stor tilhengerskare i Norge de siste årene, noe som har blitt påpekt i internasjonale undersøkelser.

Johansen har blitt dømt til 7 måneders fengsel, hvorav 30 dager er betinget med en prøvetid på to år. Han har også blitt dømt til 10 000 i bot. Domstolen har ikke pålagt Johansen saksomkostninger, siden han har en anstrengt økonomi. Han har ingen inntekt, er delvis ufør og har allerede blitt pålagt å betale tilbake de 665 854 kronene som han har bedratt NAV for. Det er ikke klart om Johansen vil anke.

Mest lest

Arrangementer