Kommentar

Valglovutvalget ville ha lavere sperregrense

Vi har hatt mange artikler om den nye valgordningen. etter at det ble oppdaget at blant annet partiet Liberalistene blir hardt rammet av den nye valgordningen. Sist ute var Peter Hagen som tok for seg Valglovutvalget.

Det fikk meg til å se litt på Valglovutvalget, og deres pressemelding. Et flertall på 11 av 18 medlemmer medlemmer ville senke sperregrensen fra 4% til 3%. Dette vil gi et mer representativt parlament, og gjøre det lettere for nye partier å få fotfeste. Danmark har en sperregrense på 2% og et levende demokrati der nye partier stadig dukker opp, og gamle svinner hen. Det siste må gjøre de etablerte partiene nervøse, og de ønsket da selvsagt ikke en slik endring. Vi får håpe noen av de partienesom stemte mot dette, havner mellom 3% og 4%.

Valglovutvalget ville også gi velgerne muligheter til å påvirke hvem som kommer inn ved stortingsvalg. Det er vel også noe som fungerer i Danmark. Dette ble selvsagt heller ikke vedtatt. Det er jo ikke noen grunn til å la velgerne bestemme hvem som kommer inn på Stortinget når det kan avgjøres på Youngstorget og på Høyres hus.

Utvalget ville også ha en ny mandatfordeling som gjorde at sentrale fylker ble mindre underrepresentert enn i dag, og distriktsfylkene mindre overrepresentert. Vestfold har flere innbyggere enn Nordland, men likevel to færre stortingsrepresentanter. Dere kan jo gjette på om Stortingets distriktstunge flertall ønsket denne endringen?

Ønske om å senke stemmerettsalderen til 16 år ved ved kommunestyre- og fylkestingsvalg ble heller ikke videreført.

Stortinget vedtok altså de delene av Valglovutvalgets innstilling som styrket makten til de eksisterende politiske partier. Kanskje på tide å flytte mest mulig makt vekk fra politiske vedtak? For eksempel ved å la folk beholde pengene sine selv.

Mest lest

Arrangementer