Magasin

Gratulerer med et kvart århundre!

12. desember 2019 publiserte jeg min første artikkel på Liberaleren, «Singapore – Fra fattig sump, til et rikt industriland.» Jeg husker godt følelsen av å endelig ha funnet en plattform som resonerte med mine egne verdier og synspunkter. Liberaleren, med sitt klare fokus på individuell frihet, markedsøkonomi og liberale verdier, tiltalte meg umiddelbart. Nå, etter å ha skrevet flere artikler om en rekke temaer, er det en stor glede å feire Liberalerens 25-årsjubileum.

Da jeg først besøkte Liberaleren, så nettsiden annerledes ut, som illustrert på bildet ovenfor. Den hadde en annen struktur, men den samme klare stemmen og dedikasjonen til frihetens sak. For eksempel kunne man finne en artikkel fra redaktøren selv, Bent Johan Mosfjell, hvor han tar til orde for å privatisere selv politiet!

Personlig er jeg kritisk til nettopp det som en klassisk liberal misesianer, og ligger her mer på linje med objektivistene, men det viser at avisen selv ikke er drevet av en sosialliberaler, selv om det jo finnes skribenter her som flørter med tanken om en mer forsiktig form for liberalisme. Det er flott å se hvordan Liberaleren har utviklet seg og fortsatt å være en viktig aktør i samfunnsdebatten, og det er flott å ha et sted å få publisert sine konsekventliberalistiske minarkistiske tanker!

En historisk oversikt

Liberaleren ble grunnlagt 4. juni 1999 av Bent Johan Mosfjell, med en klar misjon om å fremme liberale idéer i Norge. Gjennom årene har Liberaleren lært viktigheten av å være konsistent i sine budskap og å stå fast ved liberale prinsipper, selv i møte med motstand. Liberaleren har bidratt med analyser om økonomisk frihet, personlig ansvar og begrenset statlig innblanding, og har vært en tydelig stemme mot overregulering og statlig kontroll, noe som er viktig for undertegnede i min politiske kamp mot nettopp statlig overformynderi og tvang, noe som er unødvendig inngripen i markedet og i enkeltindividenes liv.

Viktige øyeblikk og tenkeres Innflytelse

Blant de mange tenkerne som har inspirert meg og mange andre skribenter på Liberaleren, er Ludwig von Mises en fremtredende skikkelse. Hans arbeid med økonomisk teori og forståelse av menneskelig handling har vært grunnleggende for hvordan vi ser på markedskrefter og individuell frihet.

Som klassisk liberalist setter jeg stor pris på Mises’ innsikt i hvordan frie markeder og personlig frihet bidrar til økonomisk vekst og velstand. Hans verk, som «Human Action,» har gitt meg en dypere forståelse av økonomiske prosesser og viktigheten av å beskytte individuelle rettigheter mot statlige overgrep. Alle hans bøker er listet opp her, og de fleste er tilgjengelig som gratis nedlastning som html, epub eller pdf fra misesinstituttes egne nettsider.

Hvorfor Liberaleren appellerte til meg

Liberaleren appellerte til meg fordi den ga en tydelig stemme til prinsipper jeg alltid har trodd på, Frihet likhet og brorskap: frihet fra overformynderi og tvang, likhet for loven, og brorskap mot tyranni (Liberté, égalité, fraternité).

Artiklene her utfordrer til å tenke dypere rundt statens legitime oppgaver: Hva den bør og ikke bør gjøre. Jeg følte en umiddelbar tilknytning til innholdet og verdiene, og det inspirerte meg til å bidra med mine egne tanker og ideer. Å kunne skrive for en plattform som verdsetter individuell frihet og kritisk tenkning har vært utrolig givende.

Fremtidsutsikter

Som en relativt ny skribent på Liberaleren ser jeg frem til å skrive flere engasjerende innlegg i tiden fremover. Det er mange viktige temaer å dekke, fra økonomisk politikk og personlig frihet til dagens politiske utfordringer. Jeg håper å bidra med innsiktsfulle artikler som kan stimulere til debatt og refleksjon.

Oppsummering

Liberaleren har i 25 år vært en tydelig stemme for frihet og liberale verdier. Vi har sett store endringer og vært en viktig aktør i samfunnsdebatten. Med nye utfordringer og muligheter foran oss, er jeg mer motivert enn noensinne til å fortsette kampen for en friere og mer rettferdig verden. Takk til alle som har vært med oss på denne reisen, og til alle som vil være med oss i fremtiden.

Fortsett å støtte Liberaleren!
Engasjer deg i debatten, del våre artikler og vær en del av kampen for frihet og individuell rettferdighet!

Med vennlig hilsen
Lars Jøran Nordberg

Mest lest

Arrangementer