Debatt

Stem på Judas

Protest mot valgloven – her er et forslag til hvordan du som ville stemme på Liberalistene kan uttrykke din protest mot at det gamle regime tilskitner demokratiet ved, i praksis, å hindre små politiske partier å stille til valg.

tilskitnet stemmeseddel
Gi uttrykk for at Stortingspartiet tilskitner demokratiet gjennom ny valglov.

Vegard Nøtnæs beskriver i sin artikkel «Valgloven gjør det umulig å drive småparti» frustrasjonen over ikke lenger å kunne uttrykke sitt politiske syn ved valg i Norge. En frustrasjon som jeg deler til fulle.

Inspirert av Nøtnæs’ artikkel og et forslag til løsning på valglov-problemet presentert av Vegard Martinsen, foreslår jeg følgende protestaksjon mot den nye valgloven – ved neste stortingsvalg:

Ta en blank stemmeseddel og skriv Liberalistene!

Åpenbart fungerer det samme for dem som vil stemme på et annet parti som nå er utestengt. Dette skjebnefellesskapet åpner selvsagt for en koordinert aksjon fra de utestenge partiene.

Slike stemmesedler vil selvsagt forkastes, men du oppnår to ting:

  1. Du får stemt på partiet ditt
  2. Du får gitt uttrykk for din protest til valgloven

Så en liten forklaring på det lett manierte overskriften «stem på Judas«. Kunsthistorisk er det gjerne gitt attributter til personer for at de skal kunne gjenkjennes i billedkunst. Judas er konvensjonelt fremstilt med gule klær, på samme måte som at Maria er vist i blå. En grunn til å velge farven gul er at den er lett å forurense. Med en liten tilskitning av grått eller brunt vil også gulfarven få en skitten karakter (eksempelvis hos Caravaggio).

Man kan jo tenke at en forkastet stemme vil være en implisitt stemme til det gamle regime, men nå som Stortingspartiet har gitt det judaskysset det er å påtvinge en selvorganisert avvikling – hva kan du gjøre da?

Tilskitningen av demokratiet fra det gamle regime kan synliggjøres ved å gi din stemme til det partiet du vil. Jeg kaller det å stemme på Judas.

Mest lest

Arrangementer