Kommentar

Firehjulstrekkere for Ukraina

En lokalpolitiker fra Venstre har satt igang et prisverdig prosjekt for å støtte den ukrainske saken i Ukraina. Det forplikter skrivebordsriddere som undertegnede.

Frogner Venstres Tore Wilken Nitter Walaker framsto foran lokalvalget i 2023 på egne nettsider som en stereotypisk venstrekandidat. For miljø og særlig mot biler i sentrum av Frogner. Det må ikke forveksles med at mannen var imot biler i seg selv – faktisk er biler en viktig del av hans nyeste og viktigste prosjekt. Nå ruller stadig flere biler med viktige ressurser fra Norge til ukrainske og allierte motstandsfolk som hjelper befolkningen mot det blodige og ubarmhjertige russiske angrepet.

I utgangspunktet startet Walaker dette prosjektet selv. I oktober 2023 opprettet han og allierte Slava Ukraini for å få gjennomført prosjektet mer effektivt. Dette fører til at Walaker selv ikke trenger å kjøre ned alle bilene til Ukraina. Frivillige har tatt opp tråden, inkludert Lene Johansen og undertegnede.

For å forstå hva dette prosjektet går ut på, er det på tide å trekke frem de etablerte spørreordene:

Hvem er Slava Ukraini Norway?

Slava Ukraini Norway er en organisasjon som jobber for Ukrainas kamp for selvstendighet og demokrati. Dette gjør de med alle midler og på alle måter de har mulighet til, inkludert å legge påress på norske og andre politikere for å støtte mer. For denne sammenhengen er imidlertid prosjektet deres med biler til Ukraina det viktigste.

Hvordan fungerer dette med biler og Ukraina?

Kort fortalt er det nettopp det. Frivillige tar kontakt med Slava Ukraini, og så starter de en kronerulling, typisk gjennom sider som Spleis eller Bidra (vi valgte spleis). Når nok penger er samlet inn, drar de frivillige ned i biler. Reisen går typisk gjennom Polen og til grensen til Ukraina.

Hva brukes pengene til?

Selv om innsamlingen gjennomføres av de frivillige, er alt gjort via Slava Ukraini. De er nøye på at pengene går bare til bil, drivstoff, bompenger og andre uforutsette utgifter spesifikt knyttet til bilen. Overnatting, mat og reise hjem må dekkes av sjåførene. Så langt har Slava Ukraini Norway levert 20 biler, tre RIB-båter med tilhenger og 5,8 tonn med hundemat. Båtene brukes av Ukrainske marinejegere på Dnipro-elven, som er en viktig strategisk grense i Ukrainas forsvarskrig. Hundematen går til hundene som tjenestegjør i militæret.

Hvorfor trenger ukrainerne biler?

Når bilene overleveres til ukrainske eller deres allierte, brukes de typisk til å redde soldater eller sivile fra krigssoner. Disse bilene har blitt brukt hyppig, og er med på å redde liv. Bilene har ofte med seg enten droner eller hundemat. Dette er også viktige ressurser i felten.

Hvor går turen? Og hvor lang tid tar det?

Ettersom det er krig i Ukraina, er naturligvis siste del av reisen hemmelig, også for oss. Men det mest naturlige er å gjette på at reisen går til enten Lviv eller Lutsk. Dette tar typisk 20 timer, og gjennomføres best på minimum to dager.

Hvordan vet jeg at pengene går dit de skal?

Slava Ukraini har egen facebookside, der man kan se flesteparten av bilene i Ukraina (de tre første var allerede sendt da siden ble opprettet). I tillegg har de sendt to RIB-båter.

Støtt Spleisen vår for Slava Ukraini Norway!

For Lene og min del, skal vi passe på å holde dere oppdatert på sosiale medier og på Liberaleren. Dette skal dokumenteres.

Mest lest

Arrangementer