Kommentar

Assange er fri!

Det som startet med en video av amerikanske helikoptre som drepte journalister i Irak, som så ble til en sak om voldtekt i Sverige p.g.a. kondom som røyk, til deretter en sak om utlevering til Sverige, der saken ble droppet som så ble til en sak om utlevering til USA, er endelig avsluttet uten hverken livstid i fengsel eller en dronebombing.

Julian Assange. Foto: acidpolly (CC BY-NC-SA 2.0)

Det hele startet trolig i april da internt press i Australia – Assanges hjemland – førte til at myndighetene i Australia ba myndighetene i USA om å droppe utlevering fra England. President Biden sa på det tidspunktet at de vurderte det seriøst. 

Assange har vært en skamplett på hele vesten. Vesten har holdt – i manges øyne – verdens viktigste journalist, som en politisk fange. Assange var ettersøkt på et punkt både av amerikanske myndigheter, mistenkt for spionasje mot USA gjennom sitt arbeid som journalist og av Sverige for en voldtektssak mot sin kjæreste p.g.a. en sprukket kondom.

Assange søkte, før han ble utlevert, asyl i Ecuadors ambassade i London. Det ble innvilget og han levde i ambassaden i flere år. I praksis i husarrest inne i ambassaden deres, for England plassert sikkerhetsstyrker utenfor ambassaden med ordre om å arrestere Assange dersom han forlot ambassaden – for f.eks. å få flydd til Ecuador.  Etter presidentkampanjen i 2016 ble det kjent at demokratenes kandidat Hillary Clinton ønsket å “drone“ ham (å drepe han med bomber fra en drone) mens hun var utenriksminister i Obamas regjeringen. Clinton hevder i ettertid at dette bare var ment som en spøk.

Etter 7 år innesperret i ambassaden opphevet Ecuadors president Moreno asylet etter anklager om korrupsjon. Assange ble plassert i Belmarsh fengsel i London etter å blitt dømt til 50 uker i fengsel for å ha flyktet fra anklagene. Mens han sonet dommen, sikter USA ham for 18 tilfeller av publisering av klassifiserte dokumenter og for å ha skapt en konspirasjon sammen med Bradley Manning (Nå Chelsea Manning etter kjønnsskifte under fengselsopphold i USA). USA forlanger ham utlevert mens Sverige dropper voldtektssaken sin. Chelsea Manning ble for øvrig dømt for denne konspirasjonen, og benådet av daværende president Obama. 

At denne mørke historien virker å få en god slutt er en gladsak. Det er nok frihetskjempere i fengsel utenfor vesten uten at vi skal bidra til nøden og innskrenkingen av frihet. Denne forfatteren håper dette er en side av Biden vi kan få se mer av nå under valgkampen. Trump har lovet å benåde Ross Ulbricht dersom han blir president. Kanskje Biden kan komme han i forkjøpet. Snowden er også en person Biden burde benåde om han faktisk vil ha stemmene til frihetselskende velgere.

Mest lest

Arrangementer