Magasin

Liberaleren 25 år – utløp for opprørere

Liberaleren fyller 25; gratulerer! I min korte periode som skribent har jeg hatt gleden av å få utløp for meninger, forslag og frustrasjoner. Samtidig har skrivearbeidet vært stimulerende for å sette seg inn i politiske problemstillinger. Liberaleren fyller en viktig rolle for flere.

Beæret – er hva jeg følte meg da jeg ble bedt om å forsøke å skrive en tekst til Liberaleren. Det var vanskelig å komme i gang, men jeg fikk meg en KI-bilde-generator og kom over en historie om hvordan det kunne være å leve bak jernteppet, for ikke altfor mange år siden. På denne måten følte jeg at jeg lagde et innlegg som tilførte noe som ikke alle kunne ha skrevet.

Forhør
Illustrasjon fra mitt første innlegg på Liberaleren. En historie fra Øst-Europa i gamledager.

Selv har jeg bare skrevet for Liberaleren i et knapt år. 3/4 år tenker jeg er temmelig nøyaktig. Dette innebærer at jeg bare har deltatt i 3 % av Liberalerens historie. Ser vi på antallet artikler på Liberaleren, så har jeg bidratt med 0,5 % av innleggene. Ikke så altfor mye. Ser vi disse statistikkene i sammenheng, så har jeg bidratt med 17,8 % av innleggene. Det er ikke så lite. Et tilbakeblikk på Liberaleren blir for meg også et tilbakeblikk på min korte periode som bidragsyter til Liberaleren. La oss gjøre det grafisk – her er eksempler på illustrasjoner fra bidragene:

I god liberal ånd har en del av illustrasjonene forsøkt å understreke en liberal holdning til annerledeshet. LGBTQ+ aktivister

Dette er ofte gjort med livlige farver. Andre bidrag har basert seg på humor, som eksempelvis denne fulle mannen, som ikke klarer å holde kjeft når han bedre: Skrikende mann på coffein

I noen illustrasjoner kan figuren være basert på virkelige personer, som i dette tilfellet der Marie Sneve Martinussen har «stått modell»:

Andre ganger er illustrasjonene basert på kulturelle referanser, som i dette tilfellet fra Wam & Vennerød-filmen «Lasse og Geir»: er du liberal med det klassiske sitatet: «Er du liberal, din jævel?!».

Noen temaer kan illustreres mer kunstnerisk – som i dette tilfellet med organdonasjoner: Organer en vare?

Andre illustrasjoner har vært av blod-drikkende og skatt-leggende politikere: Blodsugeren. Innleggene er ikke frie fra symboler Frihetens flamme.

Illustrasjoner med maniert energi: Yellow Tara

Kontrabande må med: Vår tids kontrabande: melk.

Referanse til andre kulturer – eller kanskje litt justert her med en lilla Tara: Lilla Tara.

Gilde farver: Puff the Macig Dragon

Karikaturer av kjente politikere:

En sjelden gang har jeg også selv dukket opp i illustrasjonene, som her i refleksjonen av Norske Tilstanders vindu: Norske Tilstander.

Faktisk er dette bidraget noe av et jubileum for meg selv også. Det er mitt bidrag #1001. I forkant har jeg fortalt Bent Johan at når jeg kommer til 100, så skal jeg bare skrive gjennomarbeidede saklige artikler, og ikke bare kjappet tøysekommentarer. Vi får se hvordan dét går.

Gratulerer med jubiléet, Liberaleren!

  1. Det er skrevet som artikkel 100, men blir ikke nødvendigvis av den grunn publisert som artikkel nummer 100. ↩︎

Mest lest

Arrangementer