Kommentar

Falsk balanse er en uting

Det er i de aller fleste tilfeller virkelig klokt å se en sak fra flere sider. Det er ikke tilfeldig at jeg ikke skriver to sider, men flere sider, siden en todeling ofte er fordummende. Høyre-venstre-aksen er et godt eksempel.

Endelig får jeg en god anledning til å benytte Barry Goldwaters ikoniske sitat:

«I would remind you that extremism in the defense of liberty is no vice! And let me remind you also that moderation in the pursuit of justice is no virtue.»

Noen ganger er nemlig ting veldig enkelt. For eksempel er det slik i matematikk at 2 + 2 = 4. Dersom noen mener at 2 + 2 er 5, så er det meningsløst søppel og direkte faktafeil. Det har ingen verdi å bringe slikt inn i en diskusjon. Hvis noen skriver en artikkel der det påstås at 2 + 2 = 5, bør den ikke publiseres. De som publiserer det, fremstår som kunnskapsløse idioter fordi de er det, og forfatteren av artikkel avslører seg som en tulling man bare bør ignorere.

Det er ikke like strengt i andre fag. Og det er ikke alltid like lett å avgjøre hva som er korrekt, men man kan i prinsippet på samme måte falsifisere masse tull. Og det bør man gjøre. Rør og tull bør ikke publiseres, og det er ikke begrensning av ytringsfrihet, men aktivt redaktøransvar. Hvor grensene bør gå, er et interessant spørsmål som jeg liker at ulike medier tolker ulikt. Vi i Liberaleren har våre grenser.

Det er viktig at man er dette bevisst, for det er så lett å søke etter noen som har alternative meninger. Av og til eller kanskje til og med ofte, er det bra. Det hender imidlertid at det ikke er så fruktbart. Innimellom er det skikkelig tåpelig og muligens direkte skadelig.

Vi lever nemlig i en tid full av postmodernistisk bullshit der alt for mange tenker at det ikke lenger finnes noe som er sant eller usant. De tenker at det bare finnes ulike synspunkter eller perspektiver. At alle posisjoner bør komme frem og at en mening er like god som en annen. Slik er ikke verden. Noe er sant. Noe er usant. Noe er det vanskelig å vite, men da kan man ofte bedømme argumentene. Det finnes gode og mindre gode og ofte direkte dårlige argumenter.

Det er ingen grunn til å publisere søppel for å skape en falsk balanse.

Mest lest

Arrangementer