Debatt

Hvem trenger bortforklaringer?

Liberalistene vurderer å legge seg ned som politisk parti, men det betyr ikke at organisasjonen, og aller minst bevegelsen, er ved veis ende. Kanskje ser vi bare en smidig tilpasning til et endret miljø!?

Liberalistene synes i media
Liberalistene har hatt hyppig omtale i media i det siste.

Knut-Eirik Baade antyder at når Liberalistene vurderer å avvikle seg som politisk parti, så er valgloven et vikarierende motiv. Hvem trenger egentlig en bortforklaring, så forklaringen er så åpenbar?

Når det er sagt, så finnes det også andre sperrer som har gjort det vanskeligere å være et svært lite politisk parti. Det har vært vanskelig å nå frem i ledende media som NRK, Dagens Næringsliv, Aftenposten og TV2. Det har blitt vanskeligere å få delta i skoledebatter, noe som er viktig for et parti som har særlig appell blant yngre.

Når det er sagt, så mangler ikke Liberalistene egentlig stå-på-vilje. Illustrasjonen er en skjermdump av Paqales oversikt over omtale av partiet. Til dels omtales partiet Liberalistene hyppig. Riktignok er det i mer marginale medier (beklager formuleringen, Liberaleren). For egen del fikk jeg i forbindelse med valglov-saken inn innlegg i Subjekt, Altinget og Dag&Tid. Kanskje er lærdommen fra Rød Ungdom og Amrit Kaur at det må en mer konfronterende linje til for å slippe til i ledende medier.

Baade kommenterer diskusjoner om miljøet på Liberalistenes landsmøte. Nå er det ikke slik at miljøet ikke var tema på Liberalistenes landsmøte. Det er derimot klart at Liberalistenes rolleforståelse gjør at politikken innrettes der noe mangler i dagens politiske Norge. Fokus ligger derfor på ting som: en rasjonell innretning av miljøtiltak eller å åpne for kjernekraft. Se utdrag fra resolusjon vedtatt på liberalistenes landsmøte:

Det grønne skiftet blir dyrt. Derfor er det viktig at det gjennomføres på en måte som er så kostnadsbesparende som mulig. Det betyr at det må etableres mekanismer for prising av utslipp. Utslippene må kuttes der det smerter minst.

Fra resolusjonen: «Ta til miljøfornuften», vedtatt på Liberalistenes landsmøte 2024.

Åpenbart kan man ha et annet fokus og derfor kanskje stemme på et annet parti. Det som plager meg er at nå blir det ikke mulig å stemme Liberalistene.

Slik det ser ut nå vil Liberalistene legge seg ned som politisk parti, men det vil garantert vil anledning til å synge: He’s dead but he won’t lie down.

Mest lest

Arrangementer