Kommentar

Spillere har etablert Pengespillerforeningen

I Norge har myndighetene gitt blaffen i en stor gruppe spillere, noe betalingsforbudet beviser. Mens politikere bør sørge for at befolkningens penger er trygge, har det motsatte skjedd gjennom betalingsforbudet.

Den 1. juni 2010 innførte Norge et forbud mot pengetransaksjoner mellom norske banker og enhver form for utenlandske spillselskap, et forbud som krever at norske banker og kredittinstitusjoner stenger alle former for overføring til utenlandske konkurrenter av Norsk Tipping og Norsk Rikstoto. Siden den gang har virkemidlene i forbudet blitt forsterket av Stortinget, uten at pengetransaksjoner har blitt stoppet. Det er likevel en risiko for at spillere som bruker utenlandske spillselskap, ikke får utbetalt gevinster slik de ønsker.

I mars ble Pengespillerforeningen etablert. To av personene bak etableringen er kjent i oddsmiljøet gjennom blant annet Oddspodden. Det er Lars Dybwad og Frode Lia. Med seg i styret har duoen Jørgen Johansen og Rolf Hansen.

–Vi sørger for enorme inntekter til den norske staten og bidrar samtidig til tusenvis av norske arbeidsplasser. Til nå har vi imidlertid ikke hatt noen stemme i møte med myndigheter, spillselskaper, presse eller i samfunnet generelt. Vi mener at man som spiller – stor eller liten – prinsipielt fortjener å bli hørt som direkte økonomisk bidragsyter til statskassa, særlig når vi er en så stor gruppe. Det gjør vi noe med nå, sier Lars Dybwad, generalsekretær i Pengespillerforeningen, i en pressemelding.

–Pengespillerforeningen skal være en forening som ivaretar interessene for alle som deltar i pengespill. De aller fleste av oss har dette som en hyggelig hobby, men vi opplever at fokuset stort sett bare rettes mot de få som ender opp som problemspillere. Konsekvensen er stigmatisering av en enorm gruppe spillere og at gale premisser får råde i de viktige diskusjonene som også omhandler oss som har dette som en sunn fritidsinteresse, sier Dybwad i pressemeldingen.

Som oddsspillere bruker Lars Dybwad og Frode Lia utenlandske spillselskap, og Oddspodden hadde Comeon.com som samarbeidspartner før det ble ulovlig å profilere utenlandske spillselskap i Norge. Det kan hende Comeon.com fortsatt bidrar økonomisk til podcasten, men i så fall skjer det nå i hemmelighet på grunn av det norske forbudet.

Himanshu Gulat, stortingsrepresentant for FrP og den mest aktive stortingsrepresentanten innenfor spillpolitikk, er foreningens beskytter.

Pengespillerforeningen har vedtatt å jobbe for å fremme følgende punkter:

Økt aksept for pengespill som fritidsaktivitet
-Foreningen erkjenner at pengespill er en del av norske kultur- og fritidsaktiviteter og søker å fremme det som en morsom, lærerik og interessant hobby.

Kunnskap og ansvarlighet
-Pengespillerforeningen vil aktivt spre kunnskap om pengespill, vinnersjanser, ansvarlig spill og håndtering av innsatser. De ser kunnskap som en viktig faktor i kampen mot spillavhengighet.

Beskyttelse av rettigheter
-Foreningen forplikter seg til å hjelpe norske pengespillere når de står overfor urettferdighet, enten det er fra spillselskaper, myndigheter, presse eller andre aktører.

Tydeliggjøring av forskjellen mellom lykkespill og ferdighetsspill
-Pengespillerforeningen ønsker å skape forståelse blant politikere, presse og andre aktører om at rene lykkespill er forskjellige fra ferdighetsspill, og at begge grupper av spillere fortjener representasjon og aksept.

Kamp mot kampfiksing
-Foreningen vil aktivt bidra til kampen mot kampfiksing og annen form for uetisk atferd i pengespill.

Regulering og beskyttelse
-Pengespillerforeningen vil arbeide for en regulering av det norske spillmarkedet som sikrer bedre tilbud og beskyttelse for norske spillere. De vil også kreve tilstedeværelse ved forhandlingsbordet for å sikre spillernes interesser.

Personvern og individuelle rettigheter
-Foreningen vil etablere regler for personvern og individuelle rettigheter i forhold til spillselskap, for å beskytte spillernes personlige informasjon og rettigheter.

Lisenssystemet
Arbeidet spillerforeningen bør prioritere, er å arbeide for et lisenssystem på linje med systemet i Sverige. Et regulert marked beskytter spillerne og spillernes penger, men er også god sosialpolitikk. Gjennom et lisenssystem kan Norge etablere spillepause, noe som er umulig i dag på grunn av enerettsmodellen.

Om Pengespillerforeningen er en liberalistisk organisasjon? Nei, tvert imot. Det er likevel en aktør som ønsker å modernisere den norske spillpolitikken.

Mest lest

Arrangementer