I Norge er det ulovlig å vise kinofilmer søndager før klokken 13:00, et veldig illiberalt og meningsløst forbud som en del kinoer bryter hver uke.
Noen av politidistriktene har fått dispensasjonssøknader om å vise filmer, ifølge Aftenposten.no.
På Stortinget er det flertall for å videreføre forbudet, et forbud den såkalte venstresiden støtter.
Torsdag var det debatt i Dagsnytt 18 mellom Venstres Abid Raja og Arbeiderpartiets Mona Nilsen. I debatten fikk Raja et godt spørsmål fra arbeiderpartirepresentanten: –Ditt parti har sittet i regjeringen i åtte år. Du har vært kulturminister i ett og ett halvt år. Hvis dette er et så stort problem, hvorfor gjorde dere ikke noe med det når dere faktisk hadde muligheten?
Abid Raja hadde et fornuftig svar på spørsmålet, et forståelig svar ettersom politikere er helt vanlige mennesker uten noen former for superkrefter.
–Jeg hadde i alle fall ikke hørt om sabbatforordningen av 1735 før media satte søkelys på dette, sa Raja.
Venstre var for øvrig ikke regjeringsparti i hele perioden Erna Solberg var statsminister, slik Nilsen påstår. Partiet utgjorde flertallet og var i regjering lenge nok til at Norge burde hatt flere liberaliseringer i periodene etter valget i 2013.
Politikere, byråkrater og kinosjefer, bør vite om forbudet uten detaljert kunnskap om sabbatforordningen av 1735. I Lov om helligdager og helligdagsfred, paragraf fire, er det tydelig skissert at det er forbud mot å holde offentlige tilstelninger eller forestillinger, sportskonkurranser og sportsstevner. Paragrafen inneholder noen unntak, men det meste er forbudt i Norge søndager før klokken 13.
Se på hele lovverket
Denne valgperioden er det ikke flertall for endringer i Lov om helligdager og helligdagsfred. Hvis det blir et ikke-sosialistisk flertall etter valget i 2025, bør stortingsflertallet gå igjennom hele lovverket som begrenser aktivitet, frihet og valgmuligheter.
Det bør være lov å gå på butikken, kinoen, fotballkampen, museet og puben 24/7 hvis det er aktører som tilbyr det du ønsker. Stortinget bør ikke flikke mer på lovverket, men gjennomføre en total renovering i tråd med tiden vi lever i.
Debatten om Lov om helligdager og helligdagsfred, er en ideologisk debatt; en debatt om den private eiendomsretten. På dette politikkområdet skal det være skille mellom de ulike politiske alternativene.