Kommentar

De nye åpningstidene til Norsk Tipping er en gavepakke til private spillselskap!

For mostandere av det statlige spillmonopolet er de nye åpningstidene hos Norsk Tipping på nett positivt. Innstramningene kommer til å sende spillere til utenlandske spillselskap, selskap som driver på lisenser fra mer liberale land enn Norge.

Norge har enerettsmodellen, såkalt monopol til Norsk Tipping og Norsk Rikstoto. Tusenvis av nordmenn gir blaffen i monopolet, og spiller for hygge og underholdning hos utenlandske spillselskap. At Norsk Tipping reduserer tilgjengeligheten, øker konkurransefortrinnet til de utenlandske aktørene.

Lørdag fikk Norsk Tipping-kunder følgende beskjed ved innlogging på nett:

Endrede åpningstider. Fra 2. desember endrer åpningstidene for salg av spill. 
Sportsspill 07.00 – 03.00. Lotterier og andre spill 07.00 – 01.00.
Skjermdump fra Norsk Tipping

I praksis betyr dette at spillere som ønsker litt kasino-kos, må velge et utenlandsk spillselskap etter klokken 01:00. Skribenten ser med vilje bort fra de illegale klubbene som er i Norge, blant annet pokerklubber.

Hvorfor endrer Norsk Tipping åpningstidene?

Det er den nye pengespillforskriften som regulerer åpningstidene for salg av spill. Forskriften gjelder alle lovlige tilbydere av pengespill. Forskriften gjelder fra 1. januar, men Norsk Tipping iverksetter endringene fra 2. desember, ifølge en melding fra Norsk Tipping.

Forskrift om pengespill, pengespillforskriften, skal først og fremst begrense og forebygge pengespillproblem. Regjeringen ønsker å ivareta sårbare spillere og deres pårørende, var meldingen fra kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) da forskriften ble sendt ut på høring våren 2022.

Hvis redusert tilgjengelighet gir mindre konsum, hvorfor har for eksempel politikere liberalisert alkoholpolitikken de siste tiårene; blant annet gjennom flere vinmonopolutsalg og flere salgsdager?

Norsk spillpolitikk er dårlig, på grensen til mislykket. Under spillkonferansen viste forsker Rune Mentzoni til tall fra studier knyttet til problemspill i de norske landene. Tallene viser økning i antall problemspillere i lisensregulerte Sverige og Danmark på henholdsvis 0,5 og 0,7 prosent, tall fra 2021. Norge, landet med enerettsmodellen, hadde større økning. Forskeren innrømmet på konferansen at det er vanskelig å sammenligne tallene på grunn av forskjellene mellom lisensregulert og enerettsmodellen.

For ordens skyld: I liberalisme er det naturlige ønsket et fritt marked, uten politiske reguleringer. For liberalister skal frihet og eiendomsrettigheter være viktigere enn spillemidler og sosialpolitikk.

Mest lest

Arrangementer