Kommentar

MMA-miljøet trenger en mester med politiske kontakter

I Norge er MMA forbudt, selv om det er en idrett der utøverne konkurrerer frivillig med fullstendig fravær av tvang.

Fighterhjerte – TV2

MMA, Mixed martial arts, er en kampsport der utøvere benytter teknikker fra forskjellige stilarter; bryting, thaiboksing, brasiliansk jiu-jitsu, bryting, boksing, judo og kickboksing. Det er regler under kamper, men kast, kvelningstak, spark, og slag med never, albuer og knær, er tillatt. For publikum uten kjennskap til kampsport kan kamper virke brutale, men de fleste utøvere føler seg godt beskyttet når de stort sett møter jevngode konkurrenter.

MMA er voldelig, men det er idrett. Det er én mot én, utøvere som har forberedt seg godt med enorme mengder trening og oppfølging av helsepersonell. Ja utøvere blir skadet, men skader er det i de aller fleste idretter; noen ganger alvorlige skader.

MMA har flere arrangører og turneringer, alle i utlandet ettersom idretten er forbudt i Norge. Skal norske politikere legalisere MMA trenger det norske miljøet en mester slik Cecilia Brækhus er, og hun har en stor del av æren for at profesjonell boksing ble legalisert i Norge.

Det er mye penger i MMA for de beste av utøverne.

Fighterhjerte
På TV2 Play ligger serien Fighterhjerte, en serie som er tilgjengelig for kunder som abonnerer på TV2 Play. Serien består av 12 episoder, episoder på vel 20 minutter.

Selv om MMA er ulovlig i Norge, har vi veldig gode utøvere som gjør det godt i flere av turneringene. I serien følger vi seks av stjernene som ofrer det meste, bortsett fra barn og familie, for å bli verdensmestere.

– Jeg tror MMA er ulovlig i Norge fordi noen har sett på det og liker det ikke, sier en av profilene i TV-serien Fighterhjerte i episode 12.

I 2014 ble proffboksing endelig legalisert i Norge, og verdensmester Cecilia Brækhus kunne omsider kjempe på egen jord. Det er på tide at Norge tar et større oppgjør med overformynderiet og at profesjonell MMA tillates.

Mest lest

Arrangementer