Magasin

Danskene har mer frihet og mindre smitte

Da det ble mulig for uvaksinerte å reise til grønne land i Europa så bestemte jeg meg for å ta en tur til Danmark. Det første som slo meg var hvor kjapt og enkelt det var å komme inn i landet.

Colorline Superspeed 2 mellom Larvik og Hirtshals. Foto: Colorline / CC BY-SA 2.0

I motsetning til Norge, så stiller nemlig ikke Danmark krav om at reisende må registrere seg for innreise, for deretter å måtte stå i times lange køer for å kunne ta en antigen hurtigtest og så vente ytterligere 20-30 minutter på en bekreftelse om at den var negativ.

I Danmark kreves det at innreisende enten har koronapass eller dokumentasjon på negativ test. Testen kan være maksimalt 96 timer gammel for PCR (nese og hals) eller 72 timer gammel for antigen hurtigtest (kun nese) ved ankomst på grensen. Dersom man reiser med ferje fra Kristiansand eller Larvik, så oppleves turen nesten like enkel som før koronapandemien, ettersom man viser testen ved avgang og likevel må sjekke inn billetten. Med så løsslupne innreiserestriksjoner så tenker du kanskje at Danmark har et mye høyere smittetrykk? Feil! Danmark har ifølge EU sitt smittekart et mye lavere smittetrykk enn sin mer konservative nabo Norge, på tross av at Danmark har ti ganger så høy befolkningstetthet og at både vaksinerte og uvaksinerte lever nesten som normalt.

Så hvordan kan et land med såpass liberal politikk for innreise likevel ha mindre problemer med smitte enn sin nabo som strever med å forhindre importsmitte for enhver pris?

Eiendomsretten som incentiv

Undertegnede tok koronatest på Scandinavian Congress
Center og testet negativt. Skjermdump: privat

I Danmark har det oppstått en kultur for å teste seg mot koronavirus jevnlig, uavhengig av om man har symptomer. Eiere av restauranter, museum og lignende kan kreve koronapass eller negativ test ved inngangen, og ganske mange gjør det med et tydelig skilt i vinduet som sier at her kreves negativ test eller koronapass. Med det skapes en etterspørsel på negativ koronatest, og private aktører slik som Falck har store testsentere eller testsaler nesten overalt som staten har valgt å finansiere. Når du kommer inn blir du møtt av serviceinnstilte og hyggelige helsearbeidere som viser deg til teststasjonen din, og musikken på anlegget skaper en atmosfære som gjør det hele over på et blunk. 20 minutter senere tikker det mest sannsynlig inn et sertifikat på mobilen som viser at du er klarert for koronavirus i 72 timer.

Den hyppige testingen av både utlendinger og lokale uavhengig av symptomer gjør at landet hele tiden har god oversikt over smittesituasjonen. Utenlandske turister eller arbeidere som skulle ta med seg smitte inn i Danmark, blir enten oppdaget når de frivillig tester seg fordi de har lyst på innpass til en bar, eller så unngår øvrig befolkning mest sannsynlig å bli smittet av importert virus fordi man kun møter den koronasmittede utendørs eller der det er store arealer og mulighet til å holde mange meters avstand.

Individualistisk og rettferdig

Dansk koronastrategi oppleves både friere og mer gjennomtenkt når man ferierer i landet. Ikke bare holder den hyppige testingen av folket reproduksjonstallet lavt, men at den skiller smittede fra friske gjør at de aller fleste kan leve normalt. Dette oppleves langt mer rettferdig enn en fellesskapsløsning hvor alle må være hjemme fordi man antar det verste. I Norge tester folk seg kun hvis de har symptomer, og vi skal ikke se bort ifra at en del lock-downs kunne vært unngått med hyppig testing.

Rainbow Panorama på toppen av ARoS gir
utsikt over Danmarks nest største by, Århus.
Foto: Henk Bekker / CC BY-NC-SA 2.0

Dersom du skal på ferie i sommer så kan jeg varmt anbefale en tur til Danmark. Det er svært befriende (men selvsagt også litt frustrerende) å kunne oppleve en vesentlig mer liberal hverdag kun noen noen timer unna. I Danmark kan du handle vin i butikken på søndag, kjøre effektivt mellom jyske byer i 130 km/t, spille på casino dersom du liker denslags, og ta en hyggelig middag for 2 på restaurant til under 500 danske kroner inkludert én vinflaske. I tillegg bør det selvsagt nevnes at Danmark er fargerikt, mangfoldig og harmonisk, noe som bør interessere enhver liberaler.

Det sies at det er deilig å være norsk i Danmark, men jeg tror faktisk også det er ganske greit å være dansk i Danmark også. Ta med deg opplevelsene hjem og fortell dem til storfamilien som kanskje trodde at Norge, Sverige og Danmark egentlig var ganske like, eller som bare hadde glemt hvor deilig det er med dansk liberalisme.

Alt er kanskje ikke bedre i Danmark, men la nysgjerrigheten for det som er annerledes inspirere til refleksjon og nytenking. Ifølge en 3 år gammel undersøkelse fra Pew Research Center, så mener nordmenn at de har en overlegen kultur. Ifølge professor ved Sosialantropologisk institutt ved UiO, Thomas Hylland Eriksen, betyr det at nordmenn mener at de ikke har noe å lære av andre land. Vi mister nysgjerrigheten, noe som fort kan skje med små, rike land, sier Hylland til Aftenposten.

La oss derfor sørge for at Norge ikke forblir et eksempel på et land som lukker øynene og holder for ørene mens resten av verden farer videre. Som H. Jackson Brown formulerte det i en av sine mest kjente bøker:

Seek opportunity, not security. A boat in the harbor is safe, but in time its bottom will rot out.

H. Jackson Brown, The Complete Life’s Little Instruction Book

Mest lest

Arrangementer