FHI og Helsedirektoratet fraråder bruk av Janssen-vaksinen, men regjeringen har bestemt at det skal være frivillig å la seg vaksinere med Janssen. Dette skjedde etter at både AstraZeneca- og Janssen-vaksinen ble tatt ut av det generelle vaksinasjonsprogrammet. Ferske data på antall vaksinerte med Janssen og rapporterte komplikasjoner med blodpropp tilsier at risikoen for komplikasjoner er lav.
Regjeringen i Danmark besluttet for to dager siden at de har bedt Sundhedsstyrelsen (tilsvarende Helsedirektoratet) om å revurdere bruken av AstraZeneca og Janssen i deres generelle vaksinasjonsprogram, basert på ferskt datagrunnlag. Landet tok tidligere i år begge vaksinetypene ut av vaksinasjonsprogrammet, men valgte å tillate frivillig vaksinering med både AstraZeneca og Janssen. Den norske regjeringen har valgt å se til Danmark, og Helsedirektoratet jobber nå med et system for frivillig vaksinering med Janssen utenom det generelle vaksinsasjonsprogrammet.
Det totale datagrunnlaget for vaksinerte med Janssen-vaksinen er mangelfult, i hvert fall for allmennheten. I midten av mai var det registrert 28 tilfeller av blodpropp blant 9 millioner vaksinerte. Kun seks tilfeller av blodpropp har blitt registrert blant Janssen-vaksinerte menn, og det anslås at circa halvparten av de som har fått Janssen-vaksinen er menn. Hvis vi kan ta utgangspunkt i at en underrapportering av blodpropp etter Janssen-vaksinen ikke overgår de faktiske rapporterte tilfellene av blodpropp med flere størrelsesordner, så vil i hvert fall jeg anse det som trygt nok å ta denne vaksinen. En klar fordel med denne vaksinen sammenlignet med mRNA-vaksinene til Phizer og Moderna er at det kun trengs en injeksjon av Janssen for å bygge opp immunitet etter 14 dager. Immuniteten styrkes de neste ukene.
De foreløpige vaksineringscenarioene til FHI viser at personer i aldersgruppen 18-44 år, som ikke har alvorlig underliggende sykdom, vil bli ferdig vaksinerte i august eller september. Samtidig annonserte Erna Solberg i dag at fullvaksinerte nordmenn vil kunne reise til Sverige iløpet av juni, mens de som enda ikke har fått vaksine eller ikke vil ta den må vente til smittetallet i Sverige blir lavere. Det ligger også an til at de norske koronasertifikatene skal være klare for bruk i første halvdel av juni, og da blir mulighetene for reise plutselig langt større. Den danske versjonen av koronapasset ble lansert for få dager siden og skal gi danskene mulighet til å reise i EU fra og med juli.
Er du ung og vil bruke noe av sommeren i utlandet så gir Janssen-vaksinen håp. Dersom den frivillige vaksinasjonen starter opp neste uke og man får fullvaksinert-status 14 dager etter injeksjon, så vil det være mulig selv for unge mennesker å reise utenlands i juli.
Jeg stiller meg i kø med en gang offentlige eller private aktører tilbyr vaksinering med Janssen.