Magasin

Enerettsmodellen fører til 6,2 milliarder i tapte skatteinntekter for Norge

Etter vårens landsmøter vet vi at Stortinget holder fast på enerettsmodellen i neste valgperiode. Det betyr kort fortalt enerett for Norsk Rikstoto og Norsk Tipping på sportsspill.

Lotteritilsynet har gitt en rekke andre tillatelser, fra lotteri til bingo. Det er likevel ingen av aktørene som konkurrerer direkte mot de store aktørene der staten styrer.

Linda Hofstad Helleland på Høyres landsmøte i 2017. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen CC.BY.NC.
Linda Hofstad Helleland på Høyres landsmøte i 2017. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen CC.BY.NC.

Om Norsk Rikstoto

Det er Landbruks- og matdepartementet som har fastsatt vedtektene for Stiftelsen Norsk Rikstoto. Rådet i stiftelsen styres av representanter fra driftsselskapene på banene, Det Norske Travselskap, Norsk Jockeyklubb, ansatte i Norsk Rikstoto og Landbruks- og matdepartementet.

Norsk Rikstoto er den økonomiske motoren i norsk hestesport. Det er spill på hest som gir Norsk Rikstoto inntekter, og hele overskuddet går tilbake til norsk hestesport. I 2019 ble det overført mer enn 500 millioner kroner til dette formålet. Pengene går til blant annet barneidrett, utdanning, avl, forskning, hestevelferd og hest i terapi, ifølge nettstedet til Norsk Rikstoto.

Om Norsk Tipping

Norsk Tipping er et statlig aksjeselskap som er underlagt Kulturdepartementet. Overskuddet i Norsk Tipping er de såkalte spillemidlene, penger politikere bruker på ulike måter i frivillig sektor. Spiller du fotball på en kunstgressbane eller svømmer i et basseng, er sjansen stor for at anlegget har mottatt spillemidler.

–En god statlig styring gjennom Norsk Tipping er også en garanti for at overskuddet fra pengespill kommer samfunnet til gode, ifølge nettstedet til Norsk Tipping.

Sosialpolitikk?

Argumentene for enerettsmodellen er sosialpolitiske, altså tilby et ansvarlig spilltilbud. Politikere skjuler ikke at penger betyr mye.

Linda Hofstad Helleland, leder av programkomiteen i Høyre og tidligere kulturminister, med uttalelse til NRK etter landsmøtet i mai.

-Jeg er veldig fornøyd og lettet over at Høyre slår ring om enerettsmodellen. Den sikrer gode inntekter til norsk idrett, frivillighet og kultur, samtidig som den tar godt vare på de som er spillavhengige gjennom tett oppfølging.

I Arbeiderpartiet er det sterke meninger om spillpolitikken, men de aller fleste som uttaler seg nevner inntektene. Kari Henriksen, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, er ett eksempel, på Aftenposten.no.

-Mange utvikler spillproblemer på de utenlandske spillsidene. For det andre ønsker vi å verne om enerettsmodellen slik at inntektene kommer fellesskapet til gode.

Det finnes politikere og noen av de politiske partiene som er for en annen spillpolitikk med likere konkurransevilkår. Det er først og fremst Liberalistene og FrP som vil regulere det uregulerte nasjonale markedet, med Venstre som haleheng.

Ferske tall fra Sverige

Søndag på Charlottenlund Travbane. Foto: Malouette CC.BY.SA.
Søndag på Charlottenlund Travbane. Foto: Malouette CC.BY.SA.

Spillselskapene med svensk lisens omsatte for 6,2 milliarder svenske kroner i løpet av første kvartal, ifølge tall fra Spelinspektionen.

6,2 milliarder svenske kroner i første kvartal i år, er en økning på 5,1 prosent sammenlignet med den samme perioden i fjor. Omsetningen gir betydelig med penger i statskassen, penger Norge går glipp av på grunn av enerettsmodellen.

Ettersom aktørene i det regulerte markedet i Sverige må følge regelverket fastsatt av svenske politikere, måtte spillselskapene forholde seg til innstramninger i forbindelse med koronapandemien. Innskuddsgrensen har blant annet blitt redusert.

På slutten av det første kvartalet var nesten 63 000 mennesker suspendert via Spelpaus.se, en økning på vel seks prosent sammenlignet med det forrige kvartalet, ifølge Spelinspektionen.

Ordningen med spillepause er umulig i Norge på grunn av enerettsmodellen. De internasjonale aktørene har ingen offisiell kontakt med myndighetene.

101 selskap har lisens i det svenske regulerte markedet.

Lisenssystemet betyr mindre frihet

Et bredt regulert markedet som i Sverige og rekke andre land, gir mindre frihet og færre valgmuligheter for oss som ønsker et så fritt marked som mulig. Lisenssystemet betyr at aktørene må forholde seg til konsesjonsvilkårene. Konsesjoner er aldri noe liberalister ønsker.

Sverige har funnet ut at lisenssystemet er god sosialpolitikk, og det gir mer penger i statskassen. Dilemmaet er at penger havner i lomma på kapitalister, men det må sosialdemokrater leve med.

Det er lisenssystemet Norsk Bransjeforening for Onlinespill ønsker seg i Norge, til tross for reduserte rammer for bransjen sammenlignet med det Malta tilbyr.

Om frihetssøkende mennesker finner et uregulert marked med en ny spillpolitikk i Norge? Garantert, men det er et marked med færre tilbydere enn det vi i dag har.

Ja, Norsk Tipping og Norsk Rikstoto vil fortsatt bidra med betydelige overskudd. Norske spillere vil naturlig nok velge spill fra aktørene staten styrer.

Svenska Spel er fortsatt en gigant, til tross for offisiell konkurranse i det svenske markedet.

Mest lest

Arrangementer