I Liberalerens sommerserie om litteratur og kultur intervjuer vi idag Yngve Brox, gruppeleder for Høyre i Trondhjem bystyre. Han ønsker seg et senter som dokumenterer all den digitale kulturen som skapes. Og han vil gjerne skrive boken som starter debatten om utviklingen av fremtidens Trondhjem.
Hvis du bare skulle ha/beholde én bok resten av ditt liv, hvilken ville du velge?
– Garps Bok av John Irving.
Hvorfor er akkurat denne boken så viktig?
– Fordi det var den første «voksenboken» jeg leste. Den åpnet en verden av bøker for meg. Det er fortsatt morsomt å lese den, så jeg hadde nok taklet et par lesninger til før jeg gikk lei.
Når leste du boken første gang?
– Rundt 1985.
I Dagbladet Magasinets spalte ”Bokettersynet” kan intervuobjektet fortelle om boken man helst vil brenne. Er det heldig eller uheldig at en Dagbladet med sin profil som kulturavis bruker et begrep om kultur som vi forbinder med totalitære ideologier?
– Dagbladet er vanligvis ekstremt politisk korrekte. Egentlig er det befriende at de også kan leke med begreper som er forbundet med noe av det verste barbariet menneskeheten har opplevd. Men hadde jeg blitt spurt ville jeg svart at jeg aldri brenner bøker. Selv ikke «Lett mett» av Grete Roede.
Bør boktittelen ”Min kamp” reserveres for hysterikere med manglende ideologisk gangsyn?
Hahaha! Ja. Stemmer ikke spørsmålet godt på Knausgård? Så hysterisk opptatt av seg selv at han skriver seks bind hvor han sitter på kanten av sin egen navle og skuer innover? Han tjener seg rik på disse bøkene mens mange av hans nærmeste blir så skamløst utlevert at de vil slite med det resten av livet. I den grad han har noe gangsyn må det handle om å sette seg selv foran alt og alle. Slik sett passer tittelen på bøkene hans godt.
I Danmark gav eieren av Mærsk, Arnold Mærsk McKinney Møller i 2004 landet en ny opera – for egen regning. Hvis du skulle bli kontaktet av Kjell Inge Røkke eller Stein Erik Hagen med beskjed om at bare du fikk velge deg en kulturrelatert gave til hele det norske folk – både fødte og ufødte – hva ville du svart da?
– Kanskje et senter som tar ansvar for å dokumentere all den digitale kulturen som nå skapes her i landet, mens som kan forsvinne på grunn av at vi enda ikke har egnede former for varig lagring av dem.
Savner du partiledere eller toppolitikere som skriver andre bøker enn egne memoarer?
– Det hadde vært kjekt med partiledere som klarer å formulere sine tanker om fremtidens Norge – og verden – mellom to permer. Men fri meg fra politikere som overøser oss med halvgode skjønnlitterære verker. De fleste politikere har så uinteressant indre at vi ikke bør skrive romaner.
Hva synes du om at når FrP ikke får gjennomslag for å kutte kulturstøtte, velger de subsidiært å støtte kulturuttrykk med bred folkelig appell – som uansett burde klare å overleve uten subsidier?
– Jeg synes FrPs kulturpolitikk er det minst interessante ved partiet.
Hvilken bok kunne du selv tenke deg å ha skrevet?
– To alternativer: «Grenser for politikk – Høyre som grensevakt.» Har lånt tittelen fra en debattbok som Jan Tore Sanner, André Støylen og Vidar Helgesen i sin tid stod bak og som på mange måter dannet et startpunkt for mye av det som er dagens Høyre. På tide å videreutvikle både retorikken og innholdet. Eller «Norges fremtid skal skapes i Trondheim», boken som starter debatten om utviklingen av fremtidens Trondheim.
Yngve Brox er Høyres gruppeleder i bystyret i Trondhjem. Han har tidligere vært leder i Trondhjem Høyre, gruppeleder i fylkestinget i Sør-Trøndelag og har arbeidet i Høyres Hovedorganisasjon som kommunalrådgiver. Bloggen hans, Yngves blå box finner du her.