Ukategorisert

Landstinget

er TV2s nye debattsatsning, efter at at Holmgang ble nedlagt, og hadde premiere sist onsdag. Jeg var blant publikum.

Siden jeg selv har vokst opp på Eidsvoll – og Panorama kino har vært åstedet for mange fine opplevelser, måtte jeg naturligvis dit for få med meg nyskapningen. Det ble en hektisk eftermiddag, med tidsmarginene på min side.

For en tid tilbake ble Holmgang lagt ned, og Oddvar Stenstrøm pensjonert som debattleder for TV2. Nå var det på tide med et annet konsept. Landstinget skulle gi vanlige folk mulighet til å «stille makten til veggs». I form av spørsmål på et direktesendt TV-program. Debattantene skulle ikke kjenne til spørsmålene på forhånd. Kanskje ville man klare å unngå forhåndsprogrammerte svar..

Inngangen til Panorama er som den var i min ungdom. Til høyre for bygget i Eidsvoll sentrum er det nye rådhuset kommet. En uskjønn bygning i glass, stål og betong, i v-form. Biblioteket ligger i samme bygg som kinoen, og lå i gamle dager i 3.etage. Nå er den flyttet ned i første. En dør mellom kino-foajeen og biblioteket kunne åpnes, og der lå en café. Smekk fullt var det da jeg ankom på forhåndsvarslet fremmøtetid 1715. Det var som kjent i 1814 at det moderne norske demokratiets vugge gynget i Eidsvoll. I rikmannsboligen til Carsten Anker, noen kilometer unna Panorama. Adskillig nærmere lå det meget eldre Eidsivatinget, rett over elven, og opp en bakke. Der Eidsvoll kirke idag ligger.

Visste du forresten at åpningstider er et smertensbarn for de næringsdrivende i Sundet, som utkonkurreres av Råholt og Jessheim (i nabokommunen Ullensaker)? Derfor har de valgt seg nettopp 18.14 som som tidspunkt å stenge butikkene sine på.

Foreslåtte temaer
Tilbake til Landstinget. Redaksjonen bak landets frieste talerstol hadde ikke holdt seg for gode til å pense publikums tanker inn på aktuelle temaer. Vi fikk alle utdelt et ark med seks temaer i tiden, som kunne være aktuelle for spørsmål om/rundt.

Temaer TV2 foreslo var operaen (med poeng om at kulturminister Giske bommet på antrekket), OL, boligpris/rente, utenlandske flagg i 17-mai-toget.

Publikum ble sluppet inn i salen, slik at vi skulle bli kjent med programlederen, Arill Riise, i tilfelle vi ikke har sett på Frokost-TV-sendingene til kanalen. Teknikerne måtte også få testet lys og lyd, øvet seg på intro, og trenet publikum i å klappe på kommando.

Mitt spørsmål
Nedenfor stolen lå et vanlig A4-ark, samt et spørsmålsark trykket på kartong, i A5-format. Det var plass til to spørsmål. Jeg valgte å prioritere ett;

«Kan utenriksministeren love at Norge skal vente med å ta stilling til om EUs datalagringsdirektiv skal taes inn i norsk lov, til de interne rettsprosessene i EU er ferdige?».

Da redaksjonen var fornøyd med opplæring og testing ble vi kommandert ut igjen. og spørsmålskortene skulle vi levere ved utgangen. En egen liten bunke for dem som ikke hadde skrevet noe. 250 personer i salen ville gi maksimalt 500 spørsmål å velge blant. Hvor mange ville det bli plass til i en times sending, med fem personer i panelet – som kanskje alle skulle kommentere hvert spørsmål? Ikke så mange.

Ute i foajeen ble det servert mat, og vi kunne konversere venner, kjente og ukjente. For en som trådte sine politiske barnesko i Eidsvoll var det en del ansikter å dra kjensel på. Spesielt eftersom kommunestyremedlemmene var spesielt invitert.

Efter en stund kom den blide damen som hadde gitt oss de første praktiske beskjeden inne i salen, og fortalte at hun ville rope opp de 10 som skulle få anledning til å stille spørsmål. 10 av 500, altså.

Blant de 10 som skulle inn var Knut Bakkehaug, leder i Eidsvoll Venstre, og kommunestyrerepresentant efter sist valg. Han hadde forberedt et spørsmål til Siv Jensen. Han ville spørre om det ikke er i FrPs egeninteresse med arbeidsinnvandring. Når nordmenn begynner å jobbe senere, pensjonerer seg tidligere, og jobber mindre når de først jobber – er vi ikke da avhengige av arbeidsinnvandring? Spesielt med tanke på den voldsomme satsningen FrP vil ha i offentlig sektor – f.eks på helse.

Mens vi satt i foajeen første gang drodlet vi rundt temaene TV2 hadde satt opp på arket, og andre aktuelle saker. En ting er temaer i tiden, noe annet er hva man er opptatt av på stedet debatten holdes, og det tredje er hvem som er med i panelet.

Gjengangerne i panelet
Og panelet besto av kjente fjes som utenriksminister Jonas Gahr Støre, finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen, FrP-formann Siv Jensen, samt teatersjef Bjarte Hjelmeland og P4s Astrid Gunnestad. Kun sistnevnte var ukjent for meg. De tre første er gamle travere i gamet, og ville nok klare å turnere spørsmål på direkten, kunne man forestille seg.

Sendingen
startet kl. 2000. Første spørsmål ut gjaldt bøndenes inntekter. Finansministeren henviste til pågående lønnsforhandlinger, og ønsket ikke å forhandle på direkten. Men hun kunne vel sagt noe generelt om viktigheten av lønnen for dem som jobber med å foredle jorden og produsere mat? Siv Jensen fikk forsøke seg med å reklamere for en ny politikk der bonden er selvstendig næringsdrivende. Ikke spesielt populært i salen, der mange hadde vært ute på demonstrasjon i regi av Bondelaget samme dag. En rekke toppmoderne traktorer utenfor kinoen overbeviste ikke akkurat om at det er sveltihel i dét yrket.

Nedlegging av lokalsykehuset Stensby var nok temaet som første til mest engasjement i salen, og nok en gang kunne Siv Jensen innta utfordrerrollen. Nå ved å konfrontere Kristin Halvorsen med hva som sto i Soria Moria. Halvorsen kom med en lang harang om funksjonsdeling mellom store og små sykehus og god utnyttelse av pengene. Det var nesten som en gjenklang av Høyre-slagordet «mer for pengene», bare at at SV-lederen hadde puttet helse inn i setningen. Mye korrekt i budskapet, men ultimative løfter inneholder ikke slike nyanser. Som løftet om full barnehavedekning. 98,4% er ikke 100%. Så enkelt er det. Kristin Halvorsen (og Siv Jensen) snublet ofte i egne setninger og ord. Selv garvede politikere fikk altså problemer med direkte spørsmål om kjente temaer. Det var Gahr Støre som rolig og sindig måtte komme Halvorsen til hjelp. Han ble forøvrig introdusert som «mannen det norske folk vil ha som statsminister». Vel, han er ikke mitt topp 10-valg, men han har tydeligvis roen og rutinen som skal til – selv i dette programformatet.

Knut Bakkehaug slapp endelig til, med det eneste spørsmålet med internasjonalt tilsnitt i dette programmet; hvorfor har Gahr Støre så tydelig forhåndsvarslet at norsk boikott av åpningsseremonien er uaktuelt, og dermed gitt fra seg et viktig våpen overfor makthavere i Beijing?

Programlederen forsøkte å ta SV-lederen til inntekt for Støres holdning, noe Kristin Halvorsen vegret seg for. Men ingen i panelet mente boikott var aktuelt nå. Og ingen ville fraskrive seg muligheten til å ta ibruk virkemiddelet nærmere åpningen 08.august.

Bakkehaug fikk også markert seg i spørsmålet om utenlandske flagg har noen plass i 17.mai-toget. Han påpekte ganske korrekt at det ikke er flagget vi feirer på dene dagen, men Grunnloven. Noe må mangle i skoleundervisningen når en ung person kan stille et slikt spørsmål, uten å vite at flaggets utforming ble vedtatt av Stortinget først i 1821, efter en konkurranse.

Formatet
var kanskje nytt, men rutinerte politikere bør komme ut av det hele med æren noenlunde i behold. Spørsmål politikerne ikke er forberedt på, bør kanskje åpne for friskere og mer uformelle svar fra politikerne. For politikere på autopilot er kjedelig, uansett om spørsmålene kommer på direkten.

En teatersjef i panelet er med dagens system helt avhengig av rikspolitikernes velvilje for at teateret overleve, og vil neppe komme med noen utfordrende systemkritikk. Hjelmeland bidro i det minste med noen friske og kvikke replikker.

Hva Astrid Gunnestad egentlig gjorde i panelet, forsto jeg aldri.

Lokale anmeldelser av programmet kom i både Eidsdvoll blad og Romerikes blad.

En av TV2s egne har blogget om sendingen.

Det lyktes altså ikke å få datalagringsdirektivet (og dermed personvern) inn som tema på denne direktesendingen – men kanskje noen andre tar opp hansken?

Neste Landstinget kommer onsdag denne uken, og skal gå av stabelen i Odda. Deltagere er Lars Sponheim. Sarah Natasha Melby, Liv Signe Navarsete, Hermann Friele og Per Sandberg.

TV2 bør nok bli dristigere i utvelgelse av panel, eller la publikum slippe til i større grad. Riise uttalte at det var mulig å komme med kommentarer underveis. Det var ikke så mange som hev seg frempå i debutprogrammet, men om flere tar sjansen i Odda vil Landstinget kunne løfte seg litt til.

Tags:

Mest lest

Arrangementer